Poradna: Pracuji na dvě dohody a zdanění je u každé jiné, proč?

štítek Poradna čtení na 2 minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Anna (65 let): Přivydělám si v penzi na dohodu o provedení práce pro dva zaměstnavatele. Zdanění se mi u každého zaměstnavatele výrazně liší, jak je to možné?

U prvního zaměstnavatele mám odměnu 10000 Kč, sociální a zdravotní pojištění mi zaměstnavatel neplatí a na dani z příjmu mi sráží 1500 Kč. U druhého zaměstnavatele mám odměnu 15000 Kč, sociální a zdravotní pojištění mi sráží celkem v částce 1650 Kč a daň z příjmu mi naopak nesráží. Není to nějaké divné?

Výpočet sociálního a zdravotního pojištění

Z dohody o provedení práce se neplatí sociální pojištění a zdravotní pojištění, jestliže je hrubá měsíční odměna 10000 Kč a méně. Limit se posuzuje u každého zaměstnavatele zvlášť. Při překročení limitu se již sociální pojištění i zdravotní pojištění standardně odvádí, tedy zaměstnanec 4,5 % na zdravotním pojištění a 6,5 % na sociálním pojištění a zaměstnavatel ještě za zaměstnance 9 % na zdravotním pojištění a 24,8 % na sociálním pojištění. Rodinná situace nebo počet dětí, nemají na výpočet sociálního a zdravotního pojištění vliv. U prvního zaměstnavatele máte tedy hrubou odměnu do limitu a pojistné se neplatí, u druhého zaměstnavatele již pojistné platíte a zaměstnavatel Vám ho vypočítal správně. Na zdravotním pojištění Vám odvedl 675 Kč (15000 Kč × 4,5 %) a na sociálním pojištění Vám odvedl 975 Kč (15000 Kč × 6,5 %), při výpočtu zdravotního pojištění se neprovádí dopočet do minima, protože jste ve starobním důchodu.

Výpočet daně z příjmu

I pracující starobní důchodci mají nárok na daňovou slevu na poplatníka v měsíční částce 2320 Kč. Při práci pro dva zaměstnavatele však pouze u jednoho z nich, u kterého je podepsáno prohlášení k dani. U druhého zaměstnavatele máte dle zaslaných údajů podepsáno prohlášení k dani, uplatňujete slevu na poplatníka, a protože je vypočtená daň z příjmu 2250 Kč (15 % z 15000 Kč) nižší než sleva na poplatníka, tak neplatíte nic na dani z příjmu. U prvního zaměstnavatele již slevu na poplatníka neuplatňujete, a proto je Vám sražena 15% daň z příjmu ve výši 1500 Kč (10000 Kč × 15 %).

Oba Vaši zaměstnavatelé odvádí tedy daně z odměny správně.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí