Kolik si můžete přivydělat v předčasném důchodu v roce 2021?

štítky Penze Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Předčasní důchodci nemohou mít až do dosažení řádného důchodového věku příjem zakládající účast na nemocenském pojištění. Jaké mají příjmové možnosti v roce 2021?

Při odchodu do předčasného důchodu je nutné počítat i s omezením vlastního příjmu. Omezení se však vztahuje pouze na dobu do dosažení řádného důchodového věku, poté je možné mít již libovolně vysoký příjem ze závislé činnosti i samostatné výdělečné činnosti.

Pasivní příjmy jsou bez omezení

Ze zdanitelných kapitálových příjmů (dle § 8 zákona o dani z příjmu), z nájmu (dle § 9 zákona o dani z příjmu) a z ostatních příjmů (dle § 10 zákona o dani z příjmu) se neplatí sociální pojištění bez ohledu na výši takového příjmu. To znamená, že předčasní důchodci mohou mít libovolně vysoké pasivní příjmy a k tomu pobírat předčasný důchod.

Jaké zaměstnání je možné?

Ze zaměstnání se neplatí sociální pojištění z pracovních dohod, pokud je hrubá měsíční odměna do limitu. Předčasní důchodci si tak v praxi mohou přivydělat na dohodu o provedení práce, pokud je hrubá měsíční odměna 10000 Kč a méně nebo na dohodu o pracovní činnosti, jestliže je hrubá měsíční odměna 3499 Kč a méně (v roce 2020 mohla být měsíční odměna maximálně 2999 Kč a méně). Limit se přitom posuzuje u každého zaměstnavatele zvlášť.

Praktický příklad

Paní Milena je v předčasném důchodu a v roce 2021 bude pracovat pro zaměstnavatele A na dohodu o provedení práce s hrubou měsíční odměnou 10000 Kč, pro zaměstnavatele B na dohodu o provedení práce s hrubou měsíční odměnou 8000 Kč a pro zaměstnavatele X na dohodu o pracovní činnosti s hrubou měsíční odměnou 3400 Kč. Ani z jedné odměny se nebude platit sociální pojištění a paní Milena bude tedy současně pobírat předčasný důchod a tři odměny z pracovních dohod.

Limit pro OSVČ

Výkon samostatné výdělečné činnosti v předčasném důchodu je pro účely placení sociálního pojištění považován za výkon vedlejší samostatné výdělečné činnosti. Z hrubého zisku do limitu se přitom v takovém případě sociální pojištění neplatí. Za celý rok 2021 se sociální pojištění z vedlejší samostatné výdělečné činnosti neplatí do hrubého zisku 85058 Kč, při výkonu vedlejší činnosti po část roku se limit poměrně snižuje.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí