Test z dohody o provedení práce

štítek Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Práce na dohodu o provedení práce je oblíbeným způsobem přivýdělku. Z důvodu nižšího zdanění a jednodušší administrativy práci na dohodu o provedení práci rádi nabízí i zaměstnavatelé.

V našem vánočním testu si můžete ověřit své znalosti týkající se dohody o provedení práce v deseti otázkách. Vždy je správně pouze jedna odpověď. Získejte alespoň 7 bodů a prokažte, že přesně znáte svá práva a víte, jaké výhody případná práce na dohodu o provedení práce přináší.

1) Z měsíční odměny z dohody o provedení práce neplatí sociální pojištění a zdravotní pojištění zaměstnanec s měsíční odměnou:

a) 5 000 Kč a méně

b) 10 000 Kč a méně

c) 15 000 Kč a méně

2) Lze na základě dohody o provedení práce pracovat souběžně pro více zaměstnavatelů?

a) ano

b) ne

3) Výkon práce pro jednoho zaměstnavatele během roku je omezen počtem hodin. Kolik hodin za celý rok je možné pracovat pro jednoho zaměstnavatele na základě dohody o provedení práce?

a) 150 hodin

b) 300 hodin

c) 1 000 hodin

4) Jak vysoká může být měsíční odměna při práci na dohodu o provedení práce (tzv. výkon nekolidujícího zaměstnání) během evidence na úřadu práce v roce 2016? 

a) 2 500 Kč

b) 4 600 Kč

c) 4 950 Kč

5) Může být dohoda o provedení práce sjednána ústně?

a) ano

b) ne, vždy musí být uzavřena písemně

6) Lze při výpočtu čisté měsíční odměny uplatnit u zaměstnavatele při práci na dohodu o provedení práce daňové slevy (např. na poplatníka)?

a) ano

b) ne

7) Předčasný důchodce může mít do dosažení řádného důchodového věku pouze příjem nezakládající účast na nemocenském pojištění. Kdy je tato podmínka splněna při práci na dohodu o provedení práce?

a) nikdy

b) při měsíční odměně 10 000 Kč a méně

c) vždy

8) Je prací s měsíční odměnou 9 000 Kč na dohodu o provedení práce vyřešen pojistný vztah u zdravotní pojišťovny?

a) ano, zdravotní pojišťovna vede občana jako zaměstnance

b) ne, občan pracující pouze na základě dohody o provedení práce, který není současně státním pojištěncem, je veden zdravotní pojišťovnou jako OBZP (osoba bez zdanitelných příjmů) a musí si sám zdravotní pojištění platit

9) Zaměstnanec s měsíční odměnou na dohodu o provedení práce ve výši 10 000 Kč stojí zaměstnavatele 10 000 Kč, protože zaměstnavatel u měsíční odměny do limitu neplatí za zaměstnance povinné pojistné. Jak vysoké jsou mzdové náklady zaměstnavatele při práci na standardní pracovní smlouvu?

a) 10 900 Kč

b) 12 500 Kč

c) 13 400 Kč

10) Lze pro jednoho zaměstnavatele pracovat současně na smlouvu na dobu neurčitou i dohodu o provedení práce?

a) ano

b) ne

Správné odpovědi:

1) B, 2) A, 3) B, 4) C, 5) B, 6) A, 7) B, 8) B, 9) C, 10) A

Petr Gola

Další články k tématu Vánoční testy

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí