Vrácení poplatku za vedení úvěrového účtu, aneb jak získat své peníze zpět

štítky Bankovní poplatky Účty Úvěry a půjčky čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Ještě před rokem by se to zdálo nemožné. Nyní to však možné je. Pokud jste si u banky sjednali nějaký úvěrový produkt a mimo pravidelné splátky bance hradíte poplatek za vedení úvěrového účtu, pak máte možnost tyto peníze získat zpět. Pokud se ptáte jak, pak právě pro vás jsou určeny následující řádky.

V první řadě je důležité si říci, u jakého typu účtu můžete požádat o navrácení již zaplacených poplatků a případné zrušení poplatku pro budoucí období. Skutečně se jedná pouze o technický účet v podobě tzv. úvěrového účtu, se kterým nemáte možnost jakkoli disponovat, např. nemůžete zadávat platební příkazy, provádět výběry z účtu, k danému účtu nevlastníte debetní kartu atp.

Budete-li žádat o navrácení celkové sumy, kterou jste doposud bance uhradili, pak se připravte na to, že v praxi je uplatněna čtyřletá promlčecí lhůta. Je málo pravděpodobné, že by banky přistoupily na delší období, za které by poplatky vracely.

Pozor!!! Pokud máte u banky sjednanou hypotéku a podmínkou hypotéky bylo zřízení běžného účtu, pak tento účet je opravdu běžným účtem a tudíž nelze uplatnit žádost o vrácení zaplacených poplatků, či poskytování tohoto účtu zdarma.

Co udělat pro to, aby Vám banka vrátila peníze?

V první řadě se pokuste se svou bankou komunikovat sami jakožto její klienti. Bance zašlete žádost o navrácení již uhrazených poplatků. Dále banku požádejte o zrušení poplatku. Banka by vám měla odpověď zaslat do 30 dnů.

Jestliže si nejste jistí formulací dopisu, můžete využít vzor, který naleznete na stránkách projektu JDETO (www.jdeto.de).

Jedná se o iniciativu, jejímž zakladatelem je Petr Němec, který se jako první pustil do boje proti poplatkům za vedení úvěrových účtů. V únoru tohoto roku došlo ke spojení této iniciativy s dalšími dvěma, konkrétně s bankovnipoplatky.com a poplatkyzpet.cz, a vzniklo tak největší uskupení hájící zájmy klientů ve vztahu k bankám.

Pokud banka Vašemu požadavku nevyhoví, pak se v případě, že máte sjednaný spotřebitelský úvěr, můžete obrátit na Finančního arbitra ČR (www.finarbitr.cz). Podání žádosti Vás nic nestojí. Hypoteční úvěry do působnosti Finančního arbitra ČR nespadají. Nicméně máte možnost se obrátit na soud. V tomto případě se však vystavujete riziku možné soudní prohry a následné úhrady soudních výloh. Odborníci zabývající se touto otázkou proto doporučují jednotlivým klientům vyčkat, až jak dopadne žaloba, kterou podalo sdružení dTestu na Komerční banku.

Šárka Pešková

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí