Založit spořicí účet – jak?

štítek Spoření čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Spořicí účty jsou jednou z možností, jak dočasně uložit volné finanční prostředky. Této možnosti mohou využít jak fyzické, tak právnické osoby. Rozhodnete-li se pro založení spořicího účtu, je zde hned několik způsobu, jak tak učinit.

Jedním z nejběžnějších způsobů, jak si zřídit spořicí účet, nebo jakýkoli jiný finanční produkt, je osobní návštěva pobočky konkrétní instituce. Dalšími možnými způsoby jsou pošta, telefon, nebo internet. Nicméně je nutné si uvědomit, že pouze při osobní návštěvě pobočky získáváte potřebnou smluvní dokumentaci na místě a spořicí účet můžete začít využívat takřka ihned.

Pokud se rozhodnete pro uzavření smlouvy o zřízení spořicího účtu jiným z výše uvedených způsobů, pak myslete na to, že se doba vyřízení o něco prodlouží. Poté, co podáte žádost, je vám bankou zaslán dopis se smlouvou o spořicím účtu spolu s obchodními podmínkami a dalšími informacemi. Vy jako klient musíte smlouvu podepsat a zaslat zpět do banky včetně bankou vyžádaných podkladů jako je např. kopie občanského průkazu a druhého dokladu totožnosti. Teprve poté vám banka zašle potvrzení o zřízení účtu. Tím ale celý proces nekončí.

K aktivaci účtu dochází teprve až po vložení tzv. počátečního vkladu. Jeho výše je stanovena v určitě hodnotě pouze u některých bank. Většina bank povoluje vložit libovolnou částku a to už od jedné koruny. Nutné je ovšem dát pozor na to, zda je či není ve smlouvě stanovena nějaká časová lhůta, v průběhu které musí být vklad uskutečněn. Pokud byste vklad v této lhůtě neprovedli, pak bude váš účet zrušen. Banky dále mohou požadovat, abyste na svém spořicím účtu udržovali minimální zůstatek v jimi stanovené výši. Zároveň může být splnění tohoto limitu podmínkou pro přiznání úroku.

Jednotlivé banky se liší také v tom, zda podmiňují založení spořicího účtu vedením běžného účtu. I když se to může jevit jako určité omezení, pak vězte, že i u této kombinace lze nalézt určité výhody. Budete-li mít totiž v rámci jedné banky zřízený jak běžný, tak spořicí účet, můžete využít služby automatického přeposílání „nadbytečných“ peněz z vašeho běžného účtu na spořicí. Služba funguje tak, že na svém běžném účtu nastavíte maximální částku, kterou zde chcete udržovat. Pokud dojde k jejímu překročení, pak je částka peněz překračující nastavený limit automaticky přeposílána na lépe úročený spořicí účet. Vše proběhne, aniž byste museli zadat jakýkoli pokyn bance.

Zřízení a vedení spořicího účtu je ve většině případů zdarma. Některé banky však účtují poplatek za výpis zasílaný poštou. Platné informace o poplatcích naleznete v aktuálně platných sazebnících bank.

Šárka Pešková

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí