Spořicí účet – co je dobré vědět

štítek Spoření čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Drtivá většina z nás je majiteli běžného účtu. Je ale tento účet vhodný i pro pravidelné spoření, či jednorázový vklad většího peněžního obnosu? Není. Jedním z hlavních důvodů je velmi nízké zhodnocení, které nepokryje ani inflaci. Dále to jsou poplatky, které nám z našich úspor také ukrajují. Běžný účet je skutečně potřeba vnímat jako účet sloužící k provádění platebních transakcí. Nicméně na běžném účtu bychom měli mít uloženou pohotovostní rezervu úměrnou našemu příjmu, kterou můžeme při nenadálé události okamžitě využít. Pro tvorbu této pohotovostní rezervy můžeme ale také využít spořicích účtů.

Spořicí účet spadá do kategorie vkladových účtů. Kombinuje v sobě výhody běžného účtu, tj. likvidita vložených peněz, a výhody termínovaného vkladu, tedy vyšší zhodnocení oproti běžnému účtu. Navíc řada bank a spořitelních družstev nabízí tyto účty bez poplatku.

Spořicí účet si můžete založit jako doplněk k běžnému účtu, nebo jako samostatný produkt. Veden bývá ve dvou podobách a to buď jako spořicí účet s výpovědní lhůtou, nebo jako spořicí účet bez výpovědní lhůty. Výpovědní lhůta se pohybuje v délce od několika dnů až po jeden rok. Jestliže budete potřebovat vybrat naspořené peníze před uplynutím výpovědní lhůty, pak je nutné počítat se sankčními poplatky.

Pojištění vkladů

Výhodu spořicích účtů lze spatřovat také v jejich „bezpečnosti“, neboť jsou ze zákona pojištěny. Nemusíte tedy o pojištění nikterak žádat, či někam chodit. Vklad je automaticky pojištěn od chvíle, kdy je uzavřena smlouva o zřízení spořicího účtu a dojde ke vkladu na účet. Pojištění se vztahuje na spořicí účty vedené jak v české, tak v zahraniční měně fyzických a právnických osob. Podmínkou vzniku pojištění vkladu je identifikace vkladatele. U běžného klienta je tím myšleno uvedení jména, příjmení, rodného čísla (nebo data narození nebo identifikačního čísla) a adresy. Je-li zřizovatelem vkladu firma, pak bude banka vyžadovat uvedení obchodního názvu, sídla firmy a identifikačního čísla.

Vklady jsou pojištěny do 100% jejich výše. Maximální výše náhrady na jednoho klienta v jedné finanční instituci je stanovena na 100 000 EUR.

Podrobnější informace o pojištění naleznete na stránkách Fondu pojištění vkladů:

http://www.fpv.cz/cs/

Zřídit, nebo nezřídit?

Spořicí účet je vhodný především ve chvíli, kdy máte dočasně volné prostředky a nechcete, popřípadě nemůžete, je uložit dlouhodobě. Dále díky fungování systému pojištění vkladů je také vhodný pro ty, kteří nechtějí podstupovat vyšší riziko za cenu možného vyššího zhodnocení.

Spořicí účty jsou vedeny bez poplatků, není tedy vůbec na škodu mít tento účet otevřen.

Šárka Pešková

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí