Internetové převody na spořicí účet

štítky Spoření Účty čtení na 3 minuty

foto: pond5, ilustrační fotografie

Při dodržení základních pravidel jsou on-line internetové platby bezpečné. Rychlost, pohodlnost, jednoduchá dohledatelnost všech plateb v elektronickém výpisu a snadná archivace všech výpisů z účtů, to všechno jsou značné výhody pro ovládání účtu přes internet. Internetové platby jsou jednoznačně výhodné. Díky jejich jednoduchosti můžeme i optimalizovat stav našeho spořicího účtu.

Peníze na našem bankovním účtu jsou do limitu v bezpečí. Ze zákona jsou v Česku pojištěny všechny neanonymní vklady fyzických a právnických osob vedené do 100 000 €. V případě krachu banky, tak dostaneme cca. do částky 2 580 000 Kč zpět veškeré své peníze. Když uložíme 100 000 € u více bank, tak nepřijdeme dokonce o žádné své peníze. Ze zákona klienti insolventní banky dostanou své peníze z pojistné ochrany svých vkladů nejpozději do 20. pracovního dne ode dne, kdy ČNB prohlásí banku za insolventní.

Internetové bankovnictví – stačí jeden účet

Ovládání bankovního účtu přes internet je jednoduché. Když oba manželé znají přístupová hesla, tak rodině bohatě stačí jeden účet. Když má rodina pouze jeden rodinný účet, který ovládá přes internet, tak i výrazně ušetří. Bankovní poplatky jsou v tomto případě nízké. Jeden účet je navíc jednodušší sledovat a zjistit, za co a jak rodina utrácí. Jednodušší je i korespondence s bankou nebo archivace bankovních výpisů. V případě, že si partneři při nakládání s penězi chtějí zachovat určitou svobodu, tak je lepší mít vlastní účet pro každého z partnerů. Dále je dobré mít více účtů, pokud zůstatek na účtu překračuje zákonný pojistný limit.

Proč si zřídit k běžnému účtu spořicí účet?

Běžný účet je však pouze základním produktem, které by měl sloužit pouze k uskutečňování finančních transakcí (příjmu a platbě). Proto je vhodné k běžnému účtu si zřídit i spoříčí účet. Při ovládání účtu přes internet jsou následně přístupová hesla pro oba účty stejné. V základní nabídce si pouze vybereme, se kterým účtem chceme zrovna manipolovat. Ze spořicího účtu můžeme zpravidla zasílat peníze pouze na zvolené účty. Přesuny mezi běžným účtem, který nám slouží pro všechny naše platby a spořicím účtem jsou díky internetovému bankovnictví záležitostí několika hodin. Internetovým příkazem přes internet převedeme peníze ze spořicího účtu na běžný účet a ještě v ten stejný den si je můžeme vybrat v bankomatu. Peníze na spořicím účtu tak máme kdykoliv téměř ihned k dispozici, což je veliká výhoda spořicího účtu. A velký rozdíl oproti našim vkladům na termínovaném vkladu. Proč mít zřízen spořicí účet? Protože úročení na spořicím účtu je mnohem zajímavější než na běžném účtu. Úroková sazba se pohybuje v současné době okolo 1,7 %, u jednotlivých bank se liší a pravidelně se však mění.

Kolik mít na spořicím účtu?

Vždy je dobré mít „železnou rezervu“ na nenadálé výdaje (např. na opravu auta nebo novou ledničku) nebo plánované výdaje (např. dovolenou). Tyto peníze je dobré mít kdykoliv k dipozici. Spořicí účet je dobrou volbou. Vzhledem k nízkému úročení však stačí mít rezervu ve výši 4 až 6 měsíčních platů. Další volné peněží prostředky je výhodnější investovat. Právě internetové bankovnictví dovoluje velmi rychle a operativně měnit zůstatky na běžném účtu, spořicím účtu dle současné fiančnní situace a našich potřebách.

Internetové bankovnictví nám pomáhá šetřit

Platby přes internet jsou levné a rychlé. Jsou rovněž velmi užitečným pomocníkem pro rodinné finanční plánování. Čím více bezhotovostních plateb, tím lépe. Při platbách v hotovosti se totiž často naše rodinné měsíční výdaje rozkutálí bez kontroly. U bezhotovostních plateb nikoliv. Každá platba je zaznamenána a můžeme rychle odhalit, kde peníze „mizí“. Rodinné výdaje se tak lépe optimalizují a plánují. Peníze máme totiž lehce pod kontrolou. Platby kartou v obchodech jsou výhodné ze dvou důvodů:

  • Nemusíme mít u sebe vysokou hotovost, čímž eliminujeme riziko odcizení nebo ztráty.
  • O všech našich platbách máme dennodenní podrobný přehled díky internetovému bankovnictví.

Placení za zboží a služby bankovní kartou nebo platebními příkazy přes internet je tedy skvělou pomůckou pro rodinné finanční plánování. Máme totiž skvělý přehled o našich příjmech a výdajích. Včetně podrobného rozčlenění za co přesně utrácíme (bydlení, doprava, jídlo…). Hledání úspor je tak snazší. Vyšší úspory nám následně dovolují zvyšovat naše investice a plnit si v budoucnu naše sny a přání jako je lepší bydlení, studium pro děti nebo exotická dovolená.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí