Obama chce zmrazit výdaje a snížit tím deficit o 400 miliard USD

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Prezident Spojených států Barack Obama chce na příštích pět let zmrazit část rozpočtových výdajů. Během deseti let to prý sníží deficit amerických rozpočtů o 400 miliard dolarů. Šéf Bílého domu to v noci na dnešek SEČ uvedl ve Washingtonu v tradiční zprávě o stavu unie, kterou přednesl před členy Kongresu. Jen za uplynulý rozpočtový rok, který skončil v závěru loňského září, americký deficit přesáhl jeden bilion dolarů.

„Zmrazení výdajů si vyžádá bolestivé škrty. Na příští dva roky jsme již zmrazili platy tvrdě pracujících zaměstnanců federální vlády. Navrhl jsem škrty ve věcech, na nichž mi velmi záleží, jako jsou komunitní programy. Ministr obrany také souhlasil se škrty ve výši desítek miliard dolarů, bez kterých se podle něj on i jeho generálové obejdou,“ řekl Obama.

Nemandatorní výdaje by podle něj díky zmrazení, které bude ještě muset schválit Kongres, tvořily nejnižší podíl v americkém hospodářství od dob prezidenta Dwighta Eisenhowera.

Podle agentury Reuters nynější Obamova iniciativa představuje výrazný odklon od prvních dvou let jeho vlády, kdy prezident sázel především na podporu ekonomiky pomocí masivních vládních investic.

Náprava dlouhodobě vysokých deficitů amerických rozpočtů podle Obamy bude vyžadovat zásahy do výdajů na zdravotnictví a důchody. Prezident nicméně nechce zmrazovat výdaje na bezpečnost a obranu s výjimkou úspor, které navrhuje ministr obrany Robert Gates.

Šéf Bílého domu také dal najevo, že se hodlá bránit americké variantě parlamentního „porcování medvěda“. Je připraven vetovat jakékoli zákony, do kterých poslanci vloží financování zvláštních projektů ve svých volebních okrscích.

Rozpočtové úspory požadují i republikáni. Vládní výdaje by se podle jejich původního požadavku měly vrátit na úroveň roku 2008 před Obamovými stimuly na pomoc ekonomice zasažené těžkou recesí. Z rozpočtu s výdaji ve výši 3,8 bilionu dolarů na aktuální fiskální rok by to ukrojilo 100 miliard dolarů. Republikáni nakonec svůj požadavek upravili na škrty ve výši 60 miliard dolarů, protože rozpočet je již schválený a vyšší škrty by byly komplikované.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí