Senát vrátil poslancům novelu zákona o DPH

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Senát dnes vrátil poslancům vládní novelu zákona o dani z přidané hodnoty, která má pomoci omezit úniky na této dani. Senátoři kritizovali některé novinky, se kterými novela zákona přichází. Chtějí v ní změnit podmínky, za jakých může plátce daně uplatnit odpočet daně, a napravit jeden legislativně technický nedostatek. Novela nemění sazby DPH. Nyní ji obdrží poslanci, kteří buď schválí pozměňovací návrhy, které vznesl senátor Petr Pakosta (ODS), nebo ji prosadí v původním znění.

Podle novely mělo platit, že plátce daně si může započíst zaplacenou daň až v okamžiku, kdy dostane daňový doklad. Pokud by například dostal zboží 31. prosince, ale daňový doklad až 5. ledna následujícího roku, musel by odpočet uplatňovat až v aktuálním zdaňovacím období, tedy v lednu nebo případně prvním čtvrtletí, řekl ČTK Pakosta. Jeho návrh znamená návrat k původní praxi, kdy se odpočet bude vztahovat k období, v němž se transakce odehrála. V uvedeném případě by se tedy daň vztahovala k prosincovému období, případně poslednímu čtvrtletí roku.

V rámci boje proti daňovým únikům zavádí novela princip ručení za nezaplacenou daň. To se však bude vztahovat jen na plátce daně. Jde o situaci, kdy kupující odebere zboží, zaplatí za něj sjednanou cenu včetně daně, ale prodávající už ji neodvede státu. Na kupujícího dopadne povinnost ručit za daň v případě, kdy dopředu věděl, že prodejce daň státu neodvede, že se úmyslně dostane do takové situace, kdy ji nebude moc zaplatit, nebo že si chce daň zkrátit.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) dnes opakovaně ujišťoval, že toto opatření nelze zneužít k šikanování podnikatelů. Zdůvodnil to tím, že podle nového daňového řádu, který platí od letošního roku, musí nést důkazní břemeno finanční úřad a nikoli poplatník.

Podle Kalouska jde o jeden z mála nástrojů, který vláda v boji s úniky na DPH má a že riziko jeho zneužití prý neexistuje. Senátorům dnes řekl, že podle konzervativních odhadů se daňové úniky na DPH pohybují mezi pěti až osmi miliardami korun.

Pakosta však upozornil na některá rizika. Jako příklad uvedl situaci, kdy podvodný prodejce prodá zboží deseti zákazníkům, poté úmyslně zkrachuje a daň neodvede. Není podle něj jasné, jak budou tito kupující za daň ručit, zda všichni poměrnou částí, nebo ji zaplatí jen jeden z nich. Posteskl si, že to bude zřejmě ten z nich, kdo si najme nejslabšího daňového poradce.

Proti Kalouskovým argumentům namítl, že to bude finanční úřad, který bude současně dokazovat plátci, že daň za neplatiče zaplatit musí, a současně o tom bude rozhodovat. Jak řekl, pokud bude povinnost dokazovat a rozhodovat v jedněch rukách, vzniká nebezpečí špatného rozhodování, které může mít za následek soudní spory.

Námitky padaly i z řad levice. Zdeněk Škromach (ČSSD) se pozastavil nad tím, že novela umožní za určitých okolností odepisovat daň z nezaplacených pohledávek. I když to vypadá jako dobrý krok, může to podle něj znamenat přenášení podnikatelského rizika na stát.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí