Zaměstnanci a povinné pojistné

štítky Pojištění Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Z hrubé mzdy je zaměstnancům sráženo zdravotní a sociální pojištění, přičemž na výpočet pojistného nemá vliv počet vychovávaných dětí a ani jiné daňové slevy. Jak vysoké pojistné se platí při práci na klasickou pracovní smlouvu? Jak je to v zaměstnání na pracovní dohody v roce 2025?

Za výpočet a odvod zdravotního a sociálního pojištění za zaměstnance je zodpovědný zaměstnavatel. Sazba zdravotního pojištění je 4,5 % a souhrnná sazba sociálního pojištění (včetně nemocenského pojištění) je 7,1 %. Stejná sazba pojistného je při nízké i vysoké mzdě. Sociální pojištění se však odvádí do dosažení maximálního vyměřovacího základu, který pro rok 2025 činí 2234736 Kč. Z částky nad strop neplatí sociální pojištění zaměstnanec ani zaměstnavatel.

Praktický příklad

Paní Kateřina má hrubou mzdu 47000 Kč. Na zdravotním pojištění je paní Kateřině z hrubé mzdy sraženo 2115 Kč a na sociálním pojištění potom 3337 Kč. Přestože paní Kateřina uplatňuje při výpočtu daně z příjmu fyzických osob daňové zvýhodnění na dvě děti, tak tato skutečnost nijak neovlivňuje samotný výpočet zdravotního a sociálního pojištění.

Povinné pojistné zaměstnanců z pracovních dohod

Sazba sociálního a zdravotního pojištění při práci na některou z pracovních dohod je stejná jako je tomu v případě zaměstnání na klasickou pracovní smlouvu. Z hrubé odměny z pracovních dohod se však pojistné do limitu neplatí, přičemž limity se pro rok 2025 mění.

  • Z hrubé odměny z hlavní (tzv. oznámené) dohody o provedení práce neplatí zaměstnanci v roce 2025 sociální a zdravotní pojištění, když bude hrubá měsíční odměna nižší než 11500 Kč. Z dalších dohod o provedení práce se pojistné neplatí pouze, když bude hrubá měsíční odměna nižší než 4500 Kč.
  • Z hrubé odměny z dohody o pracovní činnosti se v roce 2025 nebude platit sociální a zdravotní pojištění, jestliže bude hrubá měsíční odměna nižší než 4500 Kč.

Co ovlivňují odvody na sociálním pojištění?

Zatímco z vyšších plateb na dani z příjmu nebo zdravotním pojištění nemá zaměstnanec žádný přímý vlastní užitek, tak vyšší platby na sociálním pojištění znamenají pro zaměstnance případně vyšší nemocenské dávky, podporu v nezaměstnanosti nebo státní důchody.

Petr Gola

Další články k tématu Daně ze mzdy v roce 2025

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí