Podnikatelé a přeplatek na pojistném

štítek Pojištění čtení na 3 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Při výkonu hlavní samostatné výdělečné činnosti musí být vždy placeno sociální a zdravotní pojištění. A to i při vstupu do dobrovolného paušálního režimu. Za jakých podmínek je možné obdržet přeplatek na pojistném?

Daňové povinnosti si mohou OSVČ při splnění zákonných podmínek plnit jednou měsíční daňovou platbou, jestliže vstoupí do dobrovolného daňového paušálu. V praxi jsou tři režimy paušálního režimu v závislosti na druhu vykonávané činnosti a výši rozhodných příjmů. Nejvíce OSVČ je v prvním daňovém paušálním režimu, kde v roce 2024 činí souhrnná měsíční platba 7498 Kč, z toho daň z příjmu 100 Kč, sociální pojištění 4430 Kč a zdravotní pojištění 2968 Kč.

Nelze mít přeplatek na pojistném

Měsíční paušální platbou 7498 Kč jsou splněny všechny daňové povinnosti a nelze tedy obdržet ani přeplatek na zdravotním pojištění a sociálním pojištění.

Daňová evidence a roční výdajový paušál

Osoby samostatně výdělečně činné, které vedou daňovou evidenci nebo stanovují roční výdaje pomocí ročního výdajového paušálu, platí měsíční zálohy na sociálním a zdravotním pojištění. Měsíční zálohy na povinném pojistném odpovídají dosaženému hrubému zisku v minulém období, vždy však musí být placeny alespoň minimální měsíční zálohy.

  • V roce 2024 činí minimální měsíční záloha na zdravotním pojištění 2968 Kč a minimální měsíční záloha na sociálním pojištění je 3852 Kč.

Pojistné se vypočítává za celý rok

Až za celý kalendářní rok se následně vypočítá roční sociální pojištění a roční zdravotní pojištění. Od vypočteného ročního pojistného se přitom odečtou zaplacené zálohy během roku. V případě, že jsou zaplacené zálohy vyšší, než roční sociální a zdravotní pojištění, tak vznikne přeplatek na sociálním i zdravotním pojištění.

Výpočet ročního zdravotního pojištění

Roční zdravotní pojištění se vypočítává z vyměřovacího základu, přičemž sazba zdravotního pojištění je 13,5 %. V případě, že bude skutečný vyměřovací základ za rok 2024, kterým je polovina daňového základu, nižší než minimální vyměřovací základ, potom se roční zdravotní pojištění vypočítá z minimálního vyměřovacího základu. Jestliže je skutečný vyměřovací základ vyšší, tak se roční zdravotní pojištění vypočítá ze skutečného vyměřovacího základu. Minimální vyměřovací základ za celý kalendářní rok 2024 je částka 263802 Kč. Minimální roční zdravotní pojištění je tak za rok 2024 ve výši 35614 Kč.

Výpočet ročního sociálního pojištění

Roční sociální pojištění se rovněž vypočítává z vyměřovacího základu. Za rok 2024 je však skutečným vyměřovacím základem 55 % daňového základu. Když je skutečný vyměřovací základ nižší než minimální vyměřovací základ, tak se roční sociální pojištění opět vypočítá z minimálního vyměřovacího základu. Minimální vyměřovací základ za celý kalendářní rok 2024 je částka 158292 Kč. Za rok 2024 tak činí minimální částka sociálního pojištění 46222 Kč.

Kdy nelze přeplatek obdržet?

OSVČ platící minimální měsíční zálohy na sociálním pojištění a zdravotním pojištění nemohou pochopitelně mít přeplatek za rok 2024, neboť roční zdravotní pojištění ani roční sociální pojištění nemůže být nižší, než je součet minimálních měsíčních záloh.

Jak se postupuje u přeplatku?

Přeplatek na sociálním pojištění i zdravotním pojištění se vypočítá v příslušném přehledu, jehož podoba je rozdílná pro zdravotní pojišťovnu i místně příslušnou Okresní správu sociálního zabezpečení. Přeplatek je následně možné nechat si poslat na bankovní účet nebo ho použít k úhradě dalších měsíčních záloh v novém období po odevzdání přehledů.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí