Poradna: Jak vysoký je průměrný důchod v letošním roce?

štítky Penze Poradna čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Jaroslav: V říjnu budu odcházet do normálního starobního důchodu. Měl jsem celý život plus mínus průměrnou mzdu, celý život jsem pracoval, tak si myslím, že bych měl mít přibližně průměrný důchod. Tak by mě zajímalo, jak vysoký je průměrný důchod v letošním roce?

Dle statistických údajů České správy sociálního zabezpečení činí průměrný starobní důchod ke konci března 2024 částku 20633 Kč. Starobní důchody se vyplácí v čistém (zdanění podléhají až nadstandardně vysoké starobní důchody). Vhodné je tedy porovnávat starobní důchod s dosahovanou čistou mzdou (inkasovanou částkou na účet) před odchodem do důchodu.

Důchodové údaje

Měsíční částku starobního důchodu přiznaného v roce 2024 ovlivňují rozhodné příjmy, ze kterých bylo zaplaceno sociální pojištění, v letech 1986 až 2023 a získaná doba pojištění v celých ukončených letech.

Nadprůměrný důchod

V případě, že jste celý život pracoval a získal jste tedy vysokou dobu pojištění, potom můžete mít měsíční částku řádného starobního důchodu i nadprůměrnou. Při velmi vysoké době pojištění a rozhodných příjmech alespoň na úrovni aktuálně platné průměrné mzdy v národním hospodářství se pohybuje řádný starobní důchod přiznaný v letošním roce okolo 22 tisíc korun.

Rozhoduje individuální průběh pojištění

Přesný výpočet řádného starobního důchodu samozřejmě závisí na Vašem celém průběhu pojištění, který neznám. Jestliže znáte svůj průběh pojištění, tak si můžete starobní důchod spočítat v našich kalkulačkách:

TIP: Kalkulačka průměrné důchodové mzdy 2024

TIP: Kalkulačka starobního důchodu 2024

Kontrola průběhu pojištění

Nevím, zdali jste si již zkontroloval důchodové údaje, které má Česká správa sociálního zabezpečení ve své evidenci. V případě, že by nějaké období chybělo, potom by byl vypočten starobní důchod zbytečně nižší. Rozhodně Vám tedy doporučuji si zkontrolovat data z počítačového systému ČSSZ se skutečností a případné nesrovnalosti napravit. Vzhledem k tomu, že měsíční částku starobního důchodu ovlivňuje celý dlouhý průběh pojištění, tak je kontrola údajů na místě.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí