Česká ekonomika po 20 letech v EU: Úspěchy, výzvy a cesta k modernizaci

přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Uplynulo již 20 let od vstupu České republiky do Evropské unie. Kulaté výročí dalo příležitost k různým bilančním ekonomickým analýzám. Při této příležitosti francouzský ekonomický časopis Les Echos publikoval velkou sérii článků na toto téma. Jaké jsou hlavní problémy ekonomiky našeho regionu podle francouzských novinářů?

Úspěšná ekonomika

Země střední Evropy dokázaly hodně za posledních dvacet let. Ekonomicky dnes předbíhají státy jako Portugalsko a Španělsko. Česko a ostatní státy střední Evropy sice nedosáhly stejné úrovně jako Rakousko a Německo, i přes sliby politiků, ale to není důvod k popírání relativně ekonomicky úspěšného období. Důvodem úspěchu Česka je především relokace výroby ze západní Evropy. Česku se daří hlavně kvůli tomu, že dlouhodobě vyváží více než dováží, což vede k pomalému, ale jistému nárůstu bohatství.

Druhou výhodou Česka oproti ostatním státům EU je dlouhodobě nízká nezaměstnanost. Nízká nezaměstnanost a silný export jsou dobrý základ. Budoucí ekonomický vývoj však není bez rizika.

Stane se Česko moderní ekonomikou?

Francouzští novináři vidí slabinu české ekonomiky v její závislosti na fosilních palivech, zejména uhlí a ruském plynu. Česko bude muset hledat nové cesty, které vyžadují velké investice a změnu modelu podnikání v mnoha oblastech, zejména pak ve výrobním sektoru. Druhou slabinou je malý počet domácích nadnárodních korporací. Česko chybí velké společnosti, které by se dokázaly etablovat v zahraničí. Dobrým příkladem takového úspěchu byla například společnost Avast, kterou však v roce 2021 koupil americký NortonLifeLock.

Dalším důvodem je slabý domácí kapitálový trh. Pražská burza prakticky pouze přežívá. Obecně se ve střední Evropě nevytvořil silný kapitálový trh, který by mohl konkurovat burzám v Paříži, Frankfurtu nebo Londýně. Jedinou šancí na průnik do podvědomí větších investorů má varšavská burza, ale i zde se jedná o dlouhodobý proces. Čím více Čechů se bude zajímat o investování, tím více vzroste šance, že tento neduh jednou vyléčíme.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí