Poradna: Invalidní důchod a předčasný důchod bez výplaty

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Lucie: Když si nechám nyní v srpnu přiznat předčasný důchod bez výplaty, tak budu pořád dostávat invalidní důchod? Stále pracuji, bude to mít nějaký vliv na moji hrubou mzdu?

Pokud není předčasný důchod vyplácen na účet (což je u předčasného důchodu bez výplaty splněno), tak lze pobírat invalidní důchod na účet. Stále tedy budete dostávat na účet svůj invalidní důchod. Měsíční částka invalidního důchodu se z důvodu přiznání předčasného důchodu bez výplaty nezmění.

Žádné omezení příjmu

V předčasném důchodu bez výplaty je možné bez omezení pracovat. Můžete tedy pracovat na klasickou pracovní smlouvu a výše příjmu není sledována ani limitována. Příjmové omezení se vztahuje pouze na předčasné důchodce, kteří již předčasný důchod pobírají na účet. Předčasní důchodci s výplatou nemohou mít příjem, ze kterého vzniká povinnost platit sociální pojištění. Toto omezení platí do dosažení řádného důchodového věku.

Platba sociálního pojištění je přínosná

Z důvodu zaměstnání, ze kterého budete platit sociální pojištění, při předčasném důchodu bez výplaty, si finančně polepšíte, neboť následně uvolněný státní důchod bude vyšší. Toto období Vám zvýší dobu pojištění ovlivňující výši státního důchodu a současně si tímto způsobem budete snižovat krácení za předčasnost.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí