Proč zaměstnanci zpravidla neobdrží z brigády zaplacenou daň zpět?

štítky Daně Právo Zaměstnání přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Oblíbenou formou přivýdělku pro zaměstnance je brigáda na dohodu o provedení práce. V některých případech je možné dostat zaplacenou daň z brigády zpátky, ale zaměstnanci zpravidla nikoliv.

V ročním daňovém přiznání uplatní všichni daňoví poplatníci slevu na poplatníka ve výši 30840 Kč. Z důvodu uplatnění daňové slevy na poplatníka je roční daňová povinnost za rok 2023 až do částky 205600 Kč nulová.

Daňoví poplatníci, kteří mají roční daňový základ do tohoto limitu a během roku zaplatí nějakou částku na dani z příjmu, a to i formou srážkové daně z dohody o provedení práce, obdrží po podaném daňovém přiznání tuto daň z příjmu zpět. V případě využití více daňových slev nebo daňových odpočtu je limit pro neplacení daně z příjmu vyšší a v takovém případě je možné mít vyšší zdanitelný příjem a obdržet zaplacenou daň zpátky.

Zaměstnanci zpravidla daň z příjmu platí

Pokud však zaměstnanec zaplatí během roku na dani z příjmu vyšší částku ze svého hlavního zaměstnání, tak z důvodu zaplacení daně z příjmu z brigády tuto daň zpět neobdrží.

Praktický příklad

Pan Tomáš zaplatí ze svého hlavního zaměstnání během roku 2023 na dani z příjmu částku 27800 Kč. Z brigád na dohodu o provedení práce zaplatí na dani z příjmu celkem 6000 Kč. V daňovém přiznání uplatní pan Tomáš daňové odpočty ve výši 50000 Kč, což znamená daňovou úsporu ve výši 7500 Kč. Pan Tomáš obdrží po provedeném ročním zúčtování daně daňový přeplatek 7500 Kč. Takto daňový přeplatek by obdržel, i kdyby žádnou brigádu neměl.

Vzhledem k tomu, že pro pana Tomáše nemá žádný smysl uvádět příjem z dohody o provedení práce do daňového přiznání, tak má daňovou povinnost z dohody o provedení práce splněnou odvedením srážkové daně a může svého hlavního zaměstnavatele požádat o roční zúčtování daně.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí