Výhody přivýdělku na DPP

štítky Daně Pojištění Zaměstnání přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

V praxi velmi oblíbeným druhem přivýdělku jsou brigády na dohodu o provedení práce, důvodem je nízké zdanění do limitu. Přivydělávat si lze přitom i pro více zaměstnavatelů současně.

V případě, že je hrubá měsíční odměna z dohody o provedení práce 10000 Kč a méně, potom se z hrubé odměny neplatí sociální pojištění a zdravotní pojištění, přičemž pojistné neplatí ani zaměstnanec ani zaměstnavatel. Efektivní zdanění je v takových případech nízké.

V případě práce pro více zaměstnavatelů současně se limit sleduje u každého z nich zvlášť. Zaměstnanci přivydělávající si na dohodu o provedení práce však vždy platí daň z příjmu. Na základě dohody o provedení práce je možné pracovat pro jednoho zaměstnavatele maximálně 300 hodin za rok.

Praktický příklad

Zaměstnankyně Gabriela si přivydělává formou brigády i pro zaměstnavatele XY. Hrubou měsíční odměnu z dohody o provedení práce má 10000 Kč. Z hrubé odměny je jí tedy sražena pouze 15% srážková daň z příjmu. Čistou odměnu na účet má 8500 Kč. Při výpočtu daně z příjmu nemůže uplatnit žádné daňové slevy, protože je čerpá již v hlavním zaměstnání.

Ideální možnost příjmu pro předčasné důchodce

Předčasní důchodci nemohou mít až do dosažení řádného důchodového věku příjem, ze kterého vzniká povinnost platit sociální pojištění. V praxi je tato podmínka splněna právě při práci na dohodu o provedení práce s hrubou měsíční odměnou 10000 Kč a méně. Bez příjmového omezení jsou předčasní důchodci až při dosažení řádného důchodového věku. Pokud má předčasný důchodce příjem, ze které se platí sociální pojištění, potom mu po dobu takového příjmu nenáleží předčasný důchod.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí