Poradna: Statisícové příjmy z dohody mi nezvýšily důchod, jak to?

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Martin: Zejména v letech 2005 až 2010 jsem měl velmi vysoké příjmy z DPP, ale v seznamu pro výpočet důchodu tyto příjmy nemám. Můžete mi to prosím vysvětlit.

Do výpočtu starobního důchodu vstupují pouze příjmy, ze kterých bylo v produktivním věku zaplaceno sociální pojištění. Při výpočtu starobního důchodu v roce 2023 se hodnotí rozhodné příjmy v letech 1986 až 2022. Z jednotlivých ročních příjmů se vypočítá osobní vyměřovací základ, což je průměrná hrubá měsíční mzda v současné hodnotě, kdy dřívější příjmy se přepočítávají na současnou úroveň pomocí koeficientů.

Dohody o provedení práce do konce roku 2011

Z dohody o provedení práce se před rokem 2012 neplatilo sociální pojištění bez ohledu na výši hrubé měsíční odměny. Takové zaměstnání se Vám tedy nehodnotí při výpočtu osobního vyměřovacího základu, ze kterého se následně vypočítává starobní důchod. Přestože jste tedy v letech 2005 až 2010 měl nadstandardní příjmy z dohody o provedení práce, tak Vám tyto příjmy měsíční důchod nezvýšily.

Limit od roku 2012

Od roku 2012 se z dohody o provedení práce sociální pojištění platí, když je hrubá měsíční odměna 10001 Kč a více. V případě, že je z dohody o provedení práce sociální pojištění zaplaceno, tak tento příjem vstupuje do výpočtu starobního důchodu. Z hrubé měsíční odměny ve výši 10000 Kč a méně se sociální pojištění neplatí a takový příjem nevstupuje do osobního vyměřovacího základu, ze kterého se vypočítává starobní důchod.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí