Poradna: Nedokončené studium a hodnocení pro důchod

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Barbora: Zajímá mě, jak se mi bude započítávat studium pro důchod, mám maturitu a vysokoškolské studium jsem nedokončila, studovala jsem VŠ pouze dva roky. Hodnotí se mi i tyto dva roky pro důchod? Bude se mi doba studia nějak krátit?

Měsíční částka starobního důchodu závisí na získané době pojištění v celých ukončených letech a výši osobního vyměřovacího základu (průměrné měsíční hrubé mzdě v současné hodnotě).

Do doby pojištění se přitom započítávají nejenom roky, kdy je z příjmu odváděno sociální pojištění, ale i tzv. náhradní doby pojištění, mezi které v zákonném rozsahu patří právě i studium. Budoucím žadatelům o starobní důchod se již studium započítávat nebude, protože od roku 2010 již doba pojištění nepatří mezi náhradní doby pojištění.

Zápočet studia se během let měnil

Hodnocení doby studia do doby pojištění ovlivňující výši státního důchodu se během let měnilo:

  • Doba studia do konce roku 1995 se započítává od skončení povinné školní docházky do dosažení 18 let ze 100 % (např. 100 dní studia = 100 dní doby pojištění). Od dosažení 18 let se hodnotí nejvýše v rozsahu prvních šesti let studia, a to z 80 % (např. 100 dní studia = 80 dní pojištění).
  • Od roku 1996 do roku 2009 se studium před 18 rokem nezapočítává a po 18 roku se hodnotí prvních šest let studia v rozsahu 80 %.
  • Od roku 2010 se již doba studia pro důchodové účely nezapočítává vůbec.

Nedokončené studium se Vám počítá

Vzhledem k tomu, že se zajímáte podrobně o svoji dobu pojištění, tak předpokládám, že jste studovala před rokem 2010. To znamená, že se Vám studium výrazně bude započítávat do doby pojištění. Přestože jste studium na vysoké škole úspěšně nedokončila, tak se Vám toto období hodnotí pro důchodové účely a zvýší Vám starobní důchod.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí