Poradna: Valorizace předčasného důchodu bez výplaty

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Dagmara: Na konci roku 2022 jsem si požádala o předčasný důchod bez výplaty, chci dále pracovat až do řádného důchodového věku v lednu 2025. Jak se mi bude krátit důchod, když budu pracovat? Bude se mi takový důchod valorizovat?

Když budete mít předčasný důchod bez výplaty a do řádného důchodového věku budete pracovat, tak se Vám dle současně platné legislativy následně uvolní přepočítaný důchod. Díky práci v předčasném důchodu bez výplaty budete mít tedy následně vyšší měsíční důchod, než kdybyste začala již tento předčasný důchod dostávat na účet.

Jaké je krácení u předčasného důchodu?

U předčasného důchodu se provádí krácení výpočtového základu za každých započatých 90 kalendářních dní předčasnosti. Když však budete v mezidobí předčasného důchodu bez výplaty stále pracovat, tak si toto krácení výdělečnou činností, ze které bude odváděno sociální pojištění, snížíte. Současně se Vám taková práce bude započítávat do doby pojištění ovlivňující výši státního důchodu.

Důchod se Vám bude valorizovat

Při volbě předčasného důchodu bez výplaty tento důchod podléhá valorizaci i za období, kdy se nepobírá – zohlední se to při jeho konečném výpočtu při ukončení výdělečné činnosti.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí