Poradna: Daně při prodeji zděděného bytu

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Judita: Se sestrou jsme v loňském roce zdědili po babičce byt, ve kterém dlouhodobě žila. Nejjednodušší pro nás bylo ho co nejdříve prodat, což se koncem roku povedlo. Plynou z toho pro nás nějaké daňové povinnosti?

Pasivní příjmy z prodeje bytu nepodléhají sociálnímu a zdravotnímu pojištění. Příjem z prodeje nemovitosti však není automaticky osvobozen od daně z příjmu. Záleží na dalších okolnostech. Při jejich nedodržení je nutné rozhodný základ daně (příjem ponížený o související výdaje) uvést do daňového přiznání.

Časový test

V případě, že mezi nabytím a prodejem nemovitosti uplynula desetiletá lhůta, potom je příjem z prodeje nemovitosti osvobozen od daně z příjmu fyzických osob. Nová desetiletá lhůta přitom platí pro nemovitosti získané od roku 2021, předtím platila pouze pětiletá časová lhůta. V případě dědictví od babičky se do časové lhůty započítává doba, po kterou nemovitost vlastnil zůstavitel – tedy Vaše babička. Pokud splňujete časový test, potom nemáte s příjmem z prodeje nemovitosti žádné daňové starosti.

Řešení vlastní bytové potřeby

Nárok na daňové osvobození mají i občané, kteří příjmy z prodeje nemovitosti použijí na řešení vlastní bytové situace v souladu se zákonem o dani z příjmu (bez ohledu na časový test), přičemž je v takových případech nutné tuto skutečnost správci daně oznámit.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí