Mateřská po skončení zaměstnání

štítky Mateřská Pojištění Zaměstnání přečtete do minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Nárok na mateřskou není automatický, v praxi tak některé maminky pobírají od narození dítěte ihned rodičovský příspěvek. Mateřskou však lze pobírat i po skončení zaměstnání.

Peněžitý příspěvek v mateřství (mateřská) je dávkou nemocenského pojištění a zaměstnankyně má nárok na mateřskou, jestliže splnila podmínku pojištění v rozsahu alespoň 270 kalendářních dní v posledních dvou letech a současně ji trvá účast na nemocenském pojištění nebo nastupuje na mateřskou v ochranné 180denní lhůtě po skončení zaměstnání zakládajícího účast na nemocenském pojištění. Na mateřskou se nastupuje 8. až 6. týdnů před očekávaným dnem poradu. Mateřskou vyplácí místně příslušná Okresní správa sociálního zabezpečení.

Praktický příklad

Paní Markétě skončil ke konci roku 2019 pracovní poměr na dobu určitou. Koncem dubna paní Markéta nastoupí na mateřskou, a protože bude nastupovat na mateřskou v 180denní ochranné lhůtě, tak bude pobírat mateřskou v rozsahu 28 týdnů (narodí se jí jedno dítě).

Sleva na manželku

V ročním zúčtování daně nebo v daňovém přiznání může manžel uplatnit slevu na manželku, jestliže manželka měla vlastní rozhodné příjmy nižší než 68 tisíc korun. Roční sleva na manželku činí 24840 Kč a uplatňuje se tedy vždy až za celý uplynulý kalendářní rok. Do rozhodných příjmů se přitom mimo jiné započítává i mateřská. Rodičovský příspěvek se do rozhodných příjmů nezapočítává.

Praktický příklad

Paní Alena pobírala ještě v prvních třech měsících roku 2019 mateřskou ve výši 23670 Kč a následně až do konce roku 2019 pouze rodičovský příspěvek. Manžel paní Aleny tedy nemůže v ročním zúčtování daně prováděném jeho zaměstnavatelem uplatnit daňovou slevu na manželku, neboť její roční vlastní rozhodné příjmy obdržené formou mateřské jsou vyšší než 68 tisíc korun.

Petr Gola

Další články k tématu Ochranná lhůta

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí