Víte kdy prodávat zlato?

štítek Investice čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Prvním a lepším přístupem může být, že zlato se prostě neprodává. Kupuje se, drží a předává vnoučatům. Pokud však zastáváte přísloví z Duny, že „koření musí proudit“, děláte sice pravděpodobně chybu, ale pokusíme se zaměřit na to, jak to udělat alespoň co nejlépe.

Ukazatele, které indikují zajímavou cenu pro prodej:

1) Pokud poměr ceny zlata ke stříbru klesne na zhruba 15:1. Nyní je tento poměr přes 50:1. Pokud by však bude docházet k extrémním situacím, může tento poměr klesat. Nejníže se tento ukazatel pohyboval při bublině v roce 1980 a byl 17:1.

2) Prodávat zlato, by jste dále měly ve chvíli, kdy poměr indexu Dow Jones Industrial Avarage (DOW) ku zlatu klesne na hodnotu 1/1. Stalo by se tak například v případě, že by DOW byl na hodnotě 10 000 bodů a zlato se obchodovalo na 10 000 dolarech za jednu unci. V současné chvíli je tento poměr přibližně na hodnotě 7,5/1. 1/1 se tento poměr pohyboval opět v roce 1980.

3) Výhodná příležitost pro prodej zlata se v roce 1980 ukazovala i na poměru s ropou. Tenkrát se tento poměr usadil na 25-1. Doporučuje se prodávat při poměru 30:1, tedy například pokud by se barel ropy obchodoval za sto dolarů a unce zlata za 3000. V současné chvíli je tento poměr přibližně 20:1.

4) Prodat zlato by jste rozhodně mohli také v případě, že jste za dvacet uncí zlata schopní zaplatit celou hypotéku na dům.

5) Prodáváme zlato ve chvíli, kdy v televizních zpravodajstvích slyšíte každou hodinu ódy na jeho rychle rostoucí cenu. Kdy na titulní straně časopisu Time vidíme nadpis, že se zlato právě dostalo do silného býčího trendu, nebo nám taxikář tvrdí, že ho právě koupil a měli by jsme to udělat také. Když řady lidí stojí před obchody a nakupují zlaté mince.

6) Rozhodně prodáváme zlato ve chvíli, kdy lidé konečně pochopí, že hodnota papírových peněz je pouze víra v jejich hodnotu. Tato víra je založena na tvrzení vlád jednotlivých států, že jsme nuceni tuto víru přijmout. Tyto vlády však nejsou schopné zajistit ani vyrovnané hospodaření. Podle nich není alternativa. Až lidem dojde, že je to všechno jenom jedna velká lest jak neustále znehodnocovat v časovém kontinuu dříve odvedenou práci svých občanů, přijde čas, kdy zlato přestane růst, protože u investice do zlata se nejedná o nic jiného, než v čase udržet hodnotu, které jsme již jednou dosáhli.

7) U laického investora mnohdy dochází při pohledu na historické grafy ke špatnému vyhodnocení. Jedná se psychologický jev, který popsal i Warren Buffett. Když ceny rostou, chtějí více a nabývají pocitu, že porostou do nekonečna. Je to tím, že mozek při získávání peněz vykazuje podobnou chemickou reakci, jako po požití kokainu. Proto je potřeba si od grafu vytvořit odstup, nebo spíše dobrý přístup ke grafu. Nákupy by měly být realizovány po silných poklesech, prodeje po silných nárůstech, které nemají fundamentální opodstatnění, ale neustále k nim dochází.

Psychologie je totiž jedním ze základních elementů tržního mechanismu.

Strach a chamtivost jsou však na trhu těmi nejhoršími rádci, stejně jako je tomu v samotném životě.

Nikdo nikdy není schopen dosáhnout nákupu na absolutním dnu a prodeje na vrcholu, přesto je u zlata silným podnětem k nákupům trend dlouhý desetiletí a i ten kdo ho nyní drží nakoupené výše, nemusí mít příliš velký strach, že by na něm přímo prodělal. Prakticky jediným rizikem je možnost, že se zcela změní politický přístup, stabilizují se rozpočty a jako fakt se přestane brát největší lež současnosti, že zadlužování a tištění nových nekrytých peněz je cestou k lepší budoucnosti.

Závěrem: Vždy prodávejte pouze část objemu, který držíte.

Kamil Beran

Akcie a trhy

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí