Vánoce na dluh

štítky Nakupování Úvěry a půjčky čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

I když Vánoce začínají čtyři neděle před Štědrým dnem, už v podstatě od září můžeme v obchodech vidět vánoční výzdobu a vánoční zboží. Sotva začne podzim, zahájí obchodníci masivní vánoční kampaně na podporu prodeje svých výrobků. Řada domácností však nemá takové finanční prostředky, které by ji umožnily, aby Ježišek byl skutečně bohatý. A tak se často uchýlí k tomu, že si na dárky půjčí. Je to ale rozumné?

Kvůli sílícím mediálním a sociálním tlakům roste v období před Vánoci počet žadatelů o půjčku. V touze dopřát si ty „pravé“ Vánoce o půjčku žádají i ti, kteří nebudou moci splácet. Potom, co jsou bankou odmítnuti, uchylují se k nebankovním institucím. Nejčastějšími důvody pro zamítnutí žadatele patří nedostatečný příjem, žadatel je bez práce nebo je na něj uvalená exekuce. V období před Vánoci je nejvíce zamítnutých žadatelů z Ústeckého a Karlovarského kraje. (Nejméně problematických klientů je evidováno v Praze a ve Zlínském kraji.)

Problémem těchto lidí je, že v mnohých případech skončí u neseriózních nebankovních společností. Ty klientovi půjčí, i když ví, že klient nebude moci splácet. Jejich cílem není dostat peníze zpět spolu s případným úrokem, ale cílem je dostat se ke klientovu majetku. Z malé půjčky se stane velká kvůli naběhlým pokutám a nákladům na soudní a exekuční řízení.

Pokud se přeci jen rozhodnete půjčit si peníze, dejte si pozor na:

  • nabízené půjčky maximálně do 5 000 Kč
  • inzertní slogany:
    • „Půjčíme každému“
    • „Nenahlížíme do registrů“
    • „Půjčíme Vám bez prokazování příjmu“
    • „Půjčíme i problematickým klientům, nezaměstnaným či ženám v domácnosti“

Dle průzkumu až desetina Čechů financuje nákupy vánočních dárků přes úvěr. Stejně tak jsou na tom Poláci. Na Slovensku si půjčku vezme téměř pětina lidí. Hrozivější situace je v Bulharsku, kde o úvěru uvažuje dokonce až 43 procent lidí.

Z ankety ČTK vyplývá, že Češi letos před Vánocemi nakupují více zboží na splátky ve srovnání s loňským rokem. Půjčkou jsou financovány především nákupy televize, notebooků, chytrých telefonů či tabletů. Kreditní karty naopak Češi využívají pro nákup oblečení. Jako společný vánoční dárek jsou na úvěr pořizovány také věci do domácnosti.

Zvýšený zájem o nákup na splátky zaznamenala společnost Cetelem. Ta očekává pokračování tohoto zvýšeného zájmu i v průběhu ledna. Řada lidí totiž čeká s nákupem na povánoční slevy. Zhruba srovnatelný nárůst zájmu o nákup na splátky eviduje Home Credit. Společnost GE Money Auto poukazuje na pokračující trend využívání především kreditních karet k nákupům vánočních dárků.

Šárka Pešková

Další články k tématu Vánoční statistiky

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí