Vánoce budou letos štědřejší než loni, avizuje většina Čechů

čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Letošní Vánoce budou zřejmě v českých rodinách bohatší než ty loňské, optimističtější nákupní náladu potvrzuje většina lidí. Tak například mezi pěti až 10 tisíci korunami vloni za dárky utratilo 22 procent Čechů, letos to plánuje už 34 procent. Pět respondentů ze sta zároveň uvedlo v průzkumu společnosti Home Credit, že si na dárky hodlají půjčit.

Proti loňskému roku se výsledky v podstatě otočily. Větší množství lidí deklaruje, že chce vydat za dárky více peněz. „Třeba do dvou tisíc korun hodlá letos utratit pouze 16 procent lidí, ještě vloni to bylo 24 procent,“ přiblížil výsledky průzkumu analytik Home Creditu Michal Kozub s tím, že tyto výsledky potvrzují dobrý trend české ekonomiky – nezaměstnanost se snižuje, tržby obchodníků přes drobný letní výpadek rostou, a lidé mají chuť nakupovat.

Dá se očekávat, že uvedené výsledky jsou ještě podhodnocené. „Něco jiného člověk prohlásí tři měsíce před Vánocemi a jiné je to pak přímo při nakupování. Na zákazníka v obchodě útočí cedule Akce nebo Sleva, přestane počítat a nakonec většinou podlehne a utratí víc,“ doplnil Kozub.

Obdobná je situace na Slovensku, i tam se ve srovnání s loňskem lidé chystají obdarovávat blízké dražšími věcmi. Průměrně za dárky pod stromeček utratí 384 eur (9 600 korun). Navíc na rozdíl od České republiky se výrazně zvýšil počet lidí, kteří hodlají do dárků investovat nadprůměrných 500 eur a více – před rokem to byla pouhá dvě procenta, letos už 15 procent. To ale příliš nekoresponduje s vývojem tamní ekonomiky – tržby v obchodech po celý rok padají a nezaměstnanost se pohybuje kolem 13 procent. „Je otázkou, zda se na Vánoce Slováci zvednou a nechají obchodníky vydělat, podle mě ten obrázek tak růžový nebude,“ myslí si Kozub.

Že si vypůjčí peníze na dárky, zvažuje pět procent oslovených, loni to byla tři procenta. To je výsledek potvrzující mírné oživení v oblasti spotřebitelských ú­věrů.

I letos ale budou Češi vánoční výdaje bedlivě sledovat a během svátků se zpravidla budou zadlužovat uvážlivě. U našich východních sousedů připustilo možnost půjčky na vánoční dárky osm procent respondentů.

Jak budou lidé o Vánocích utrácet ve srovnání s předchozími lety?

Částka 2011 2010 2009
Do 2 000 Kč 16 % 24 % 17 %
--- --- --- ---
Do 5 000 Kč 36 % 41 % 38 %
Do 10 000 Kč 34 % 22 % 27 %
Nad 10 000 Kč 14 % 13 % 18 %

Telefonický průzkum provedla finanční společnost Home Credit v září a říjnu 2011 na vzorku 301 klientů Home Credit a. s. a 254 klientů Home Credit Slovakia a. s.

Veronika Čížková

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí