Poradna: Využití předdůchodu a konec v práci

štítky Penze Poradna čtení na 3 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Vojtěch: Chtěl bych odejít do předdůchodu a skončit v současném zaměstnání. Budu mít jako předdůchodce nějaké povinnosti a kolik bych si mohl případně přivydělat, kdybych potřeboval peníze navíc? A jak to budu mít s odchodem do normálního důchodu? Mohl bych případně při změně názoru jít do předčasného důchodu?

Předdůchod je možné čerpat pouze ze smlouvy o doplňkovém penzijním spoření. Občané spořící si dlouhodobě v penzijním připojištění musí pro možnost využití předdůchodu převést své peníze ze smlouvy o penzijním připojištění na smlouvu o doplňkovém penzijním spoření, jedná se o jednoduchou administrativní záležitost.

Podmínky pro odchod do předddůchodu

Pro využití všech legislativních výhod předdůchodu je nutné, aby měsíční částka předdůchodu činila alespoň 30 % průměrné mzdy a předdůchod se pobíral minimálně dva roky. Do předdůchodu je možné odejít nejdříve pět let před dosažením řádného důchodového věku, přičemž pro účely předdůchodu se posuzuje důchodový věk muže stejného ročníku narození.

V předdůchodu se čerpají vlastní úspory

Vzhledem k tomu, že v předdůchodu jsou čerpány vlastní naspořené peníze na smlouvě o doplňkovém penzijním spoření, tak je možné mít během pobírání předdůchodu libovolně vysoký vlastní příjem. Výdělečná činnost není během čerpání předdůchodu nikterak omezena. Předdůchodci mohou tedy pracovat na klasickou pracovní smlouvu nebo mohou i podnikat. Většinou však volí předdůchodci pouze přivýdělek např. na pracovní dohody, protože hlavním impulsem pro čerpání předdůchodu bývá snaha přestat pracovat před dosažením řádného důchodového věku.

Výhody předdůchodu

Přestat pracovat a žít z vlastních úspor je samozřejmě možné i při využití jiných finančních produktů, ale předdůchod nabízí dvě zásadní výhody, které žádný jiný finanční produkt nenabízí.

  • Za předdůchodce platí zdravotní pojištění stát, předdůchodci tedy mají vyřešen svůj pojistný vztah u své zdravotní pojišťovny. V případě čerpání vlastních úspor v předdůchodovém věku z jiného finančního produktu by vznikala povinnost platit si zdravotní pojištění jako osoba bez zdanitelných příjmů, v roce 2024 to je 2552 Kč měsíčně.
  • Doba pobírání předdůchodu se pro budoucí výpočet starobního důchodu hodnotí jako vyloučená doba pojištění. To znamená, že toto období nerozmělní osobní vyměřovací základ (průměrnou důchodovou mzdu), ze které se následně starobní důchod vypočítává. Čerpání předdůchodu tedy nemá negativní vliv na hodnocené důchodové příjmy.

Ukončení pracovního poměru

Zájemci o čerpání předdůchodu musí pracovní poměr ukončit v souladu se zákoníkem práce, stejně jako ostatní zaměstnanci. Z důvodu odchodu do předdůchodu nelze pracovní poměr ukončit výpovědí okamžitě, ale musí být dodržena klasická výpovědní lhůta. Pro rychlé ukončení pracovního poměru je nutné se dohodnout se zaměstnavatelem. Vzájemnou dohodou o ukončení pracovního poměru, se kterou souhlasí obě smluví strany – zaměstnavatel i zaměstnanec, je možné pracovní poměr ukončit velmi rychle, v podstatě okamžitě.

Odchod do předčasného důchodu je možný

V praxi se zpravidla volí předdůchod z důvodu vyhnutí se trvale krácenému předčasnému důchodu, ale případný odchod do předčasného důchodu je možný. Z důvodu neustálého prodlužování řádného důchodového věku a zpřísnění podmínek pro předčasné důchody obliba předdůchodu stoupá, což je pravděpodobně i Váš případ. Pracovat až do dosažení řádného důchodového věku je rok od roku složitější a předdůchod je jedním z možných řešení. I předdůchodci mohou odejít do předčasného důchodu. Předdůchod totiž není státní důchod. K této situaci dochází, pokud předdůchodce potřebuje z různých důvodů zvýšit svůj aktuální měsíční příjem.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí