I podnikatelé mohou obdržet daňový bonus

štítek Daně čtení na 3 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Někteří daňoví poplatníci neplatí nic na dani z příjmu a ještě peníze od státu čerpají formou daňového bonusu. Za jakých podmínek mohou obdržet daňový bonus podnikatelé?

Nárok na daňový bonus vzniká, jestliže uplatňované daňové zvýhodnění na děti je vyšší než vypočtená daň z příjmu. Částka daňového bonusu je následně právě ve výši rozdílu mezi daňovým zvýhodněním na děti a vypočtenou daní z příjmu fyzických osob. Maximální částka daňového bonusu může být ve výši částky daňového zvýhodnění.

Měsíční daňový paušál

Osoby samostatně výdělečně činné si mohou dobrovolně plnit své daňové povinnosti účastí v dobrovolném měsíčním daňovém paušálu, kdy jednou daňovou platbou platí současně daň z příjmu, sociální pojištění a zdravotní pojištění. Dle druhu výkonu samostatné výdělečné činnosti a výši příjmu jsou tři režimy paušální daně. OSVČ v dobrovolném daňovém paušálu následně nevyplňují daňové přiznání a ani nepodávají přehledy.

Které OSVČ nemohou čerpat daňový bonus?

OSVČ v paušálním režimu však nemohou čerpat daňový bonus. Měsíčními platbami paušální daně mají splněny daňové povinnosti a žádné peníze obdržet zpět nemohou. OSVČ, kterým případně vzniká nárok na daňový bonus, by neměly do dobrovolného měsíčního daňového paušálu vstupovat. Tento krok je pro ně nevýhodný.

Částka daňového zvýhodnění na děti

OSVČ vedoucí daňovou evidenci nebo stanovující výdaje ročním výdajovým paušálem uplatňují daňové zvýhodnění na děti v ročním daňovém přiznání. Na první dítě činí roční daňové zvýhodnění 15204 Kč, na druhé dítě 22320 Kč a na třetí a další dítě 27840 Kč. V případě, že je dítě držitelem průkazu ZTP/P, tak se uplatní daňové zvýhodnění ve dvojnásobné výši. V případě narození dítěte v průběhu roku se daňové zvýhodnění uplatní v poměrné výši. Poprvé daňové zvýhodnění na dítě náleží za měsíc, ve kterém se dítě narodilo.

Praktický výpočet

Podnikatel XY dosáhne za rok 2024 hrubého zisku ve výši 310000 Kč. Pan XY vede daňovou evidenci. V daňovém přiznání uplatní pan XY základní daňovou slevu na poplatníka ve výši 30840 Kč a daňové zvýhodnění na dvě děti. Nárok na slevu na poplatníka mají všichni daňoví poplatníci bez ohledu na další okolnosti, sleva na poplatníka se nikdy nekrátí. Jak vysoký daňový bonus pan XY obdrží?

Text Částka
Daňový základ 310000 Kč
Daň z příjmu 46500 Kč
Sleva na poplatníka 30840 Kč
Daň z příjmu po slevě 15660 Kč
Daňové zvýhodnění na dvě děti 37524 Kč
Daňový bonus 21864 Kč

Pan XY tedy za rok 2024 nezaplatí nic na dani z příjmu a ještě mu vznikne nárok na daňový přeplatek formou daňového bonusu ve výši 21864 Kč. Pan XY bude muset v daňovém přiznání uvést všechny rozhodné údaje pro zaslání obnosu na bankovní účet.

Zaměstnanec využije daňové zvýhodnění měsíčně

Daňové zvýhodnění na děti může uplatnit vždy jeden z rodičů. V případě, že je jeden z rodičů zaměstnanec, tak je výhodnější, aby daňové zvýhodnění na děti uplatňoval právě on. Zaměstnanci si mohou daňovou povinnost o daňové zvýhodnění na děti snižovat již při výpočtu měsíční čisté mzdy. Finanční efekt pro rodinu se tedy dostaví dříve, neboť OSVČ uplatňují daňové zvýhodnění na děti až za celý kalendářní rok v daňovém přiznání.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí