Poradna: Jak je vysoký vdovský důchod z průměrné mzdy?

štítky Penze Poradna čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Vlasta: Manžel měl přibližně průměrnou mzdu. Jaký v takovém případě mohu očekávat vdovský důchod? Zatím stále pracuji, do důchodu půjdu až za dva roky.

Měsíční částka vdovského důchodu závisí na tom, jak vysoký starobní nebo invalidní důchod zemřelý manžel pobíral nebo na jak vysoký starobní nebo invalidní důchod by měl nárok ke dni úmrtí.

Nutnost znalosti celého průběhu pojištění

Předpokládám, že Váš manžel byl rovněž v předdůchodovém věku, proto výpočet důchodu, na který by měl nárok, ovlivňuje celý průběh pojištění a nikoliv pouze dosahovaná mzda několik měsíců před jeho úmrtím. Vzhledem, k tomu, že neznám celý průběh pojištění Vašeho manžela, tak Vám bohužel nejsem schopen říci, jakou částku vdovského důchodu můžete očekávat.

Průměrný vdovský důchod v březnu 2024

Nicméně Vám alespoň pro snadnější orientaci uvedu průměrný sólo vdovský důchod vyplácený v březnu letošního roku. Měsíční částka byla 13062 Kč. Vzhledem k tomu, že prozatím vlastní starobní důchod nepobíráte, tak budete mít nárok na vdovský důchod v plném rozsahu.

Doba výplaty vdovského důchodu

Na doplnění uvádím, že vdovský důchod se standardně pobírá jeden rok a po jeho uplynutí pouze v případě, že je splněna některá ze zákonných podmínek. Nejčastější podmínkou (dle § 50 zákona o důchodovém pojištění) je věková podmínka, tj. dosažení věku alespoň o 4 roky nižšího, než činí řádný důchodový věk muže stejného ročníku narození.

Souběh dvou důchodů

V případě, že náleží nárok na vdovský důchod a vlastní starobní důchod (řádný i předčasný důchod) současně, potom se v plném rozsahu vyplácí pouze vyšší z těchto dvou důchodů a z nižšího náleží pouze polovina procentní výměry důchodu.

Většinou je nižší právě vdovský důchod

V praxi je ve většině případů vlastní starobní důchod vyšší, takže dochází ke krácení vdovského důchodu. Např. polovina procentní výměry průměrného vdovského důchodu ve výši 13062 Kč činí 4331 Kč ((13062 Kč – základní výměra důchodu ve výši 4400 Kč) × 50 %).

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí