Poradna: Brigáda v důchodu a nemocenská

štítky Penze Pojištění Poradna čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Václav: V předčasném důchodu si přivydělávám na dohodu o provedení práce. Teď jsem nemocný. Kamarád v důchodu taky pracuje a dostával nemocenskou. Má na nemocenskou vliv, že jsem předčasný důchodce? Pokud ne, tak jak vysokou nemocenskou budu mít?

V dotazu píšete, že jste předčasný důchodce. Jestliže jste tedy ještě nedosáhl řádného důchodového věku, tak si přivyděláváte na dohodu o provedení práce s hrubou měsíční odměnou 10000 Kč a méně. Předčasní důchodci totiž nemohou mít až do dosažení řádného důchodového věku příjem, ze kterého vzniká povinnost platit sociální pojištění. Při práci na dohodu o provedení práce je tato podmínka splněna, když je hrubá měsíční odměna 10000 Kč a méně.

Příjem do limitu = nelze mít nemocenskou

Zaměstnanci pracující na dohodu o provedení práce s hrubou měsíční odměnou 10000 Kč a méně nemají nárok na nemocenskou, neboť ze své hrubé odměny neplatí sociální pojištění. Pracující předčasní důchodci tak nemají na nemocenskou nárok, neboť nemají příjem, ze kterého vzniká nárok na výplatu nemocenské. Pokud by předčasný důchodce takový příjem měl, tak by za dané období neměl nárok na státní důchod.

Starobní důchodci nemocenskou mají

Váš kamarád mohl mít nárok na nemocenskou. V řádném důchodovém věku nejsou žádná omezení ohledně příjmu. Řádní starobní důchodci tedy mohou příjem, ze kterého se platí sociální pojištění a v takovém případě jsou nemocensky pojištěni a během pracovní neschopnosti mají nárok na nemocenskou. Dle zákona o nemocenském pojištění mají starobní důchodci nárok na nemocenskou maximálně v rozsahu 70 kalendářních dní, přičemž nárok na nemocenskou vzniká až od 15. kalendářního dne pracovní neschopnosti. V prvních 14 dnech pracovní neschopnosti vyplácí zaměstnanci náhradu mzdy zaměstnavatel.

TIP: Kalkulačka nemocenské v roce 2024

Starobní důchodci mají stejný výpočet jako ostatní zaměstnanci

Z důvodu přiznání starobního důchodu přitom nedochází k žádnému krácení či znevýhodnění při výpočtu náhrady mzdy a následně nemocenské. Obě dávky se vypočítávají standardním způsobem.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí