Poradna: Důchodový bonus za druhou maturitu

štítky Penze Poradna Právo přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Barbora: Vystudovala jsem dvě střední školy. Každá byla jiného zaměření. Druhou školu jsem studovala při zaměstnání. Jsem v předdůchodovém věku, tak by mě zajímalo, jak se mi bude hodnotit studium pro důchodové účely. Zdali není nějaké důchodové zvýhodnění za období, kdy jsem pracovala i studovala současně.

Měsíční částka starobního důchodu závisí na získané době pojištění a výši rozhodných příjmů během produktivního života. Do doby pojištění se započítávají nejenom odpracované roky, ale i doba studia před rokem 2010 v zákonném rozsahu. Řádné denní studium na první střední škole se Vám tedy bude hodnotit jako náhradní doba pojištění. Současným studentům se již doba studia vůbec nehodnotí.

Žádný měsíc nelze počítat jako dva měsíce

Při výpočtu celkové doby pojištění pro důchodové účely nelze žádný měsíc počítat jako dva měsíce. Když jste tedy studovala a pracovala současně, tak nemůžete za toto období získat dvojnásobně vysokou dobu pojištění. Zaměstnáním jste však měla pokrytý pojistný vztah a nevznikla Vám žádná mezera v pojištění.

Není nárok na důchodový příplatek

Z důvodu absolvování dvou maturit nebudete mít žádný speciální příplatek při výpočtu starobního důchodu. Získání druhé maturity pro Vás nemá důchodový efekt, neboť během studia jste byla pojištěna ze zaměstnání a pro důchodové účely se Vám rovněž započítávají příjmy ze zaměstnání. Pravděpodobně se Vám však získání druhé maturity pozitivně promítlo do výše hrubé mzdy v tehdejším zaměstnání, takže Vám druhá maturita zvýšila starobní důchod „nepřímo“.

Důchodové rozhodné příjmy

Pro výpočet starobního důchodu se započítávají všechny příjmy, ze kterých bylo zaplaceno sociální pojištění, od roku 1986. Všechny tyto příjmy se přepočítají na současnou úroveň pomocí koeficientů zohledňujících inflaci, takže žádné období není nějak speciálně zvýhodněno či znevýhodněno. Z rozhodných příjmů se následně vypočítá průměrná mzda v současné hodnotě za odpracované roky, tzv. osobní vyměřovací základ.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí