Poradna: Inženýrka a podprůměrný důchod

štítky Penze Poradna čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Hana: Na jaře budu odcházet do normálního důchodu, nechala jsem si udělat předběžný výpočet a důchod mi vyšel podprůměrný, přibližně 18 tisíc korun. Přijde mi to divné, neboť jako inženýrka jsem měla vždy dobrou práci a i v podnikání se mi dařilo. Co mám dělat?

Měsíční částka starobního důchodu přiznaného v roce 2024 závisí na celém průběhu pojištění, tj. na výši rozhodných příjmů a získané době pojištění. Při výpočtu starobního důchodu v roce 2024 se započítávají všechny příjmy, ze kterých bylo zaplaceno sociální pojištění, v letech 1986 až 2023. Do doby pojištění se hodnotí odpracované roky a náhradní doby pojištění. Vzhledem k tomu, že se pro důchodové účely hodnotí velmi dlouhé období, tak je nutné důkladně zkontroloval, zdali jsou započteny všechny rozhodné roky a měsíce.

Kontrola údajů

Neznám Váš průběh pojištění, proto Vám nemůžu říci, zdali je předběžný výpočet v pořádku či nikoliv. Současně nevím, kde jste si nechala provést předběžný výpočet důchodu. Osobně Vám doporučuji si pečlivě zkontrolovat, zdali máte v evidenci ČSSZ všechna období. Jestli tedy není potřeba ještě nějaká období „vydokladovat“. Každý případný nehodnocený rok pojištění velmi snižuje měsíční částku starobního důchodu.

Období podnikání snižuje důchod

V dotazu neuvádíte, jak dlouho jste podnikala. Dlouhodobý výkon samostatné výdělečné činnosti má zpravidla negativní vliv na výši důchodu, a to i při vyšším zisku. Pro důchodové účely totiž není rozhodující roční příjem a ani roční zisk. Roční sociální pojištění se vypočítává z vyměřovacího základu, kterým je polovina daňového základu.

TIP: Kalkulačka řádného důchodu v roce 2024

Příklad

Paní XY měla za rok 2023 hrubý zisk (tj. příjem ponížený o výdaje) ve výši 700000 Kč, roční vyměřovací základ je však 350000 Kč. Pro důchodové účely je na tom paní XY stejně jako zaměstnanci s hrubou mzdou 29167 Kč (350000 Kč: 12 měsíců).

Závěrem

Důvodem pro lehce podprůměrnou částku starobního důchodu může být i Vaše podnikání, neboť i OSVČ s relativně vysokými zisky jsou na tom pro důchodové účely hůře než zaměstnanci s průměrnou mzdou, jak jsem Vám ukázal na praktickém příkladu. Rozhodně Vám však doporučuji pečlivě zkontrolovat průběh Vašeho pojištění.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí