Dvě nejlepší americké akcie v roce 2023

štítek Investice čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Z pohledu investora byl rok 2023 velmi dobrý. Zvláště pak, pokud investor kupoval ETF kopírující americké indexy nebo nakoupil jednu ze sedmi akcií největších amerických technologických firem. Tímto způsobem mohl dosáhnout pohodlně zhodnocení, které porazilo inflaci. Rok 2023 byl překvapením, protože mnoho investorů počítalo, že se trhy propadnou díky zvedání úrokových sazeb. Krach se nekonal, jeho datum bylo však pouze odloženo na později.

Pohádkových 238 %

Zhodnotit své peníze o 238 % za rok připomíná spíš výhru v loterii nebo kurzové sázení než obchodování na finančních trzích. Ještě víc s podivem, když tak dobrý výsledek předvede, tak zavedená a známá firma jako je Nvidia. Výrobce grafických čipů dokázal plně využít fenoménu umělé inteligence. Rozšíření umělé inteligence do všech sektorů lidské činnosti bude vyžadovat nové čipy, které budou výkonnější a rychlejší než ty, které se používaly před příchodem umělé inteligence. V nejbližších pár letech se budou muset kompletně obměnit datová centra. Výrobci čipů mají zajištěný odbyt a růst poptávky na několik let dopředu. Pokud bude fenomén umělé inteligence přitahovat investory i v roce 2024, tak akcie Nvidie může dál růst. Asi těžko znovu o 238 %, ale růst v řádu desítek procent nemusí být utopie.

Vývoj akcií Nvidia v roce 2023
foto: tradingview.com

Vzkříšení akcie Meta

Druhou akcií, která předvedla nejlepší výkon z amerických technologických akcií, byla překvapivě akcie Mety, dříve Facebook. Tato akcie zažila silný propad v roce 2022, kdy investoři se báli toho, že zvedání úrokových sazeb se projeví na velkých poklesech v reklamních službách. Druhým problémem akcie Mety jsou velké investice do metaversu. Tento projekt již spolykal mnoho miliard a přesto se na jeho masové rozšíření stále čeká.

Díky tomuto poklesu v roce 2022 se akcie Mety stala velmi zajímavou. Zájem investorů přes celý rok 2023 byl konstantní. Cena akcie Mety tak vzrostla o 176 % za pouhý rok. Poučení z vývoje akcie Mety nám ukazuje, že jakmile se kvalitní akcie dostane na nízké ceny, tak dlouhodobí investoři se vrátí a změní trend.

Vývoj akcií Meta v roce 2023
foto: tradingview.com

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí