Fed investory potěšil, vánoční rallye na akciích odstartována!

štítky Investice Měnová politika čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Investoři dostali od guvernéra Jeroma Powella opravdový vánoční dárek. Sice oficiálně ukončení zvyšování úrokových sazeb nevyhlásil, ale podle projekce na příští rok, Fed se žádným dalším zvýšením již nepočítá. Dokonce se na schůzce centrálních bankéřů poprvé po dlouhé době diskutovalo o snížení sazeb. Dlouho vyhlížený pivot trhů je tak tady. Americké akciové trhy silně rostly.

Tři snížení sazeb v roce 2024?

Na tomto zasedání Fedu se nejenom hlasovalo o úrokových sazbách, ale centrální bankéři uveřejnili pravidelnou prognózu vývoje sazeb a celé americké ekonomiky. Powell explicitně podtrhl, že jde o prognózu, nikoliv o jízdní plán americké měnové politiky. Ze zveřejněné prognózy vyplývá, že místo dvou předpokládaných snížení nás čekají tři. Tuto změnu si trh vysvětlil jako jasnou holubičí tendenci. Fed je připraven sazby snižovat v roce 2024. Trhy dokonce očekávají, že výsledné snížení bude vyšší než teď zamýšlených 75 bazických bodů.

Právě vidina blízkého snižování sazeb je zdrojem optimismu. Zadlužené firmy, které jsou nejvíc ohrožené vysokými sazbami, vidí světlo na konci tunelu. Nyní americkým firmám stačí přežít několik měsíců, aby si mohly půjčit za výhodnějších podmínek. Zatím panovala velká nejistota, jak to bude dál. Nyní je mnoho vedení firem ujištěno, že se opravdu dočká snížení v roce 2024.

Reakce trhů

Podle očekávání trhy přijaly tuto zprávu velmi pozitivně. Rostly akcie, zlato a bitcoin. Silný růst zlata byl způsoben tím, že Powell řekl, že návrat k inflačnímu cíli 2 % bude dlouhý. Jinak řečeno v roce 2024 se spíše počítá s inflací okolo 3 – 3,5 %. Fed nebude tlačit na pilu příliš, aby dosáhl 2 %. Investoři tak budou zlato vyhledávat právě pro tento potenciál ochrany před inflací. Bitcoin rostl z obdobných důvodů. Ceně bitcoinu pomáhá představa, že uvolnění měnových podmínek přinese větší likviditu do finančních aktiv.

Rozhodnutí Fedu prakticky již nezvyšovat sazby otevřelo i větší manévrovací prostor pro ČNB. Pravděpodobnost, že na svém zasedání ČNB sazby poprvé sníží značně stoupla.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí