Vánoční dárek řidičům: levná ropa

štítky Investice Měnová politika čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Už i u benzinových stanic v České republice se projevuje pokles ropy na světových trzích. Cena ropy za poslední měsíc oslabila o více než 11 %. Ropa Brent se nyní obchoduje okolo 72–73 dolarů za barel. Tento vývoj vzhledem ke geopolitické napjaté situaci na Blízkém východě je překvapující. Co stojí za poklesem ceny ropy?

Tlak na snížení produkce

Země OPECu a Ruska se na posledním zasedání nedohodly na tom, jak sníží produkci ropy. Produkce ropy by se měla snížit, ale je to na každém státě, jak k tomuto snížení přistoupí. Africké země těžící ropu svou produkci nechtějí zmenšovat, protože z těžby ropy plynou důležité prostředky pro veřejné finance v daných státech. Saudská Arábie a Rusko samozřejmě vyvíjejí tlak na snížení těžby, aby cena ropy zůstala vysoká. Problém je však v tom, že udržet cenu ropy není lehký úkol.

Důvody poklesu

Prvním důvodem poklesu je strach z recese. Recese automaticky snižuje poptávku po ropě. Recese není už jen spekulace. západní Evropa včetně Česka už v ní je. Otázkou je, zda se rozšíří především do USA a Asie. Zatím americký Fed živí nadějí na měkké přistání, tedy aktuální utahování měnové politiky se neprojeví výrazným poklesem HDP. Na druhou stranu všichni odborníci jsou za jedno, že americká ekonomika bude zpomalovat. Tudíž poptávka po ropě bude klesat.

Druhým důvodem, o kterém se velmi málo píše, je velká produkce americké ropy. Americké ropné společnosti jedou naplno. Nadměrná produkce americké ropy drží cenu černého zlata dole. Tato americká iniciativa přímo podkopává snahu OPECu těžbu ropy limitovat. Na ceně ropy můžeme pozorovat současné napětí mezi západním světem a zbytkem světa.

ČNB pomůže nebo uškodí českým řidičům?

Pro české řidiče je důležitý ještě jeden faktor pro cenu na benzinových pumpách. Tímto faktorem je kurz mezi českou korunou a americkým dolarem. Tento rok česká koruna lehce oslabila vůči dolaru. Silnější oslabení české koruny by mohlo zabránit tomu, aby cena na benzinkách klesla. Vše má v rukou ČNB. Od amerického Fedu se poklesu sazeb letos určitě nedočkáme. U ČNB každým dnem roste pravděpodobnost tohoto kroku. Pokud dojde ke snížení sazeb na koruně, tak bohužel oslabí vůči dolaru.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí