Poradna: Mám dvě zaměstnání, jak to budu mít s nemocenskou?

štítek Poradna čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Daniela: Pracuji na zkrácený úvazek současně pro dva zaměstnavatele. Jak to bude, když budu nemocná? Kdo mi bude platit peníze během nemoci? A jak se mi nemocenská vypočítá?

V prvních 14 dnech pracovní neschopnosti náleží náhrada mzdy, kterou vyplácí zaměstnavatel. Nemocenská náleží až od 15. kalendářního dne pracovní neschopnosti. Nemocenskou následně zasílá na účet Okresní správa sociálního zabezpečení. Nárok na finanční plnění během nemoci náleží pouze ze zaměstnání, které zakládá účast na nemocenském pojištění. Ze kráceného úvazku se vždy odvádí sociální pojištění, proto budete mít nárok na náhradu mzdy i na nemocenskou.

Náhradu mzdy zašlou oba zaměstnavatelé individuálně

Nárok na náhradu mzdy budete mít z obou zaměstnání. Částka náhrady mzdy z každého zaměstnání však bude odpovídat dosahované mzdě v daném zaměstnání. Od každého zaměstnavatele tedy můžete dostávat odlišnou částku náhrady mzdy. Důležitá je však skutečnost, že náhrada mzdy náleží pouze za hodiny, které jsou pro zaměstnance v daném období pracovní. Náhrada mzdy od každého zaměstnavatele tak bude záviset i na rozsahu pracovního úvazku.

TIP: Kalkulačka nemocenské v roce 2024

Rozhodné příjmy se pro účely nemocenské sčítají

Nemocenskou budete sice dostávat v jedné platbě, ale výši nemocenské ovlivní příjmy od obou zaměstnavatelů. Zjednodušeně řečeno se rozhodné příjmy pro výpočet nemocenské budou sčítat a bude se postupovat v souladu s § 20 zákona o nemocenském pojištění č. 187/2006 Sb. v platném znění, kde je uvedeno, že pokud vznikl nárok na nemocenskou z více zaměstnání, tak se stanoví denní vyměřovací základ z každého zaměstnání, ze kterého pojištěnec uplatnil nárok na výplatu nemocenského a za denní vyměřovací základ, ze kterého se bude následně nemocenská počítat, se bude považovat úhrn těchto denních vyměřovacích základů. Můžeme tedy říci, že zaměstnanec pracující na dva zkrácené úvazky s hrubou měsíční mzdou 22000 Kč je na tom s ohledem na výpočet nemocenské stejně jako zaměstnanec pracující pro jednoho zaměstnavatele s hrubou měsíční mzdou 44000 Kč.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí