Poradna: Omezení výchovného v příštích letech

štítek Poradna čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Jaroslava: Od září mám předčasný důchod bez výplaty. Nyní jsem se dozvěděla, že se má rušit výchovné na děti. Kdy musím začít dostávat důchod na účet, abych nepřišla o výchovné k důchodu.

Pokud Vám byl přiznán předčasný důchod bez výplaty v září letošního roku, tak se předčasný důchod vypočítal dle legislativy platné v září, to znamená včetně výchovného na děti. Zjednodušeně řečeno se použila zářijová výpočtová formule starobního důchodu. Výchovné na děti je součástí procentní výměry starobního důchodu. Nárok na výchovné mají zpravidla ženy.

Částka předčasného důchodu na účet bude vyšší

Následnou výdělečnou činností od přiznání předčasného důchodu bez výplaty, ze které je odváděno sociální pojištění, se bude snižovat krácení za předčasnost a zvyšovat doba pojištění ovlivňující měsíční částku starobního důchodu. Uvolněný předčasný důchod bude následně "upraven". Termín uvolnění předčasného důchodu bez výplaty bude záviset na Vašem rozhodnutí. Až do dosažení řádného důchodového věku však nelze dostávat na bankovní účet důchod a k tomu vykonávat zaměstnání, ze kterého je odváděno povinné sociální pojištění.

Pro rok 2024 se výchovné neruší

Na doplnění uvádím, že výchovné bude zohledněno i při výpočtu starobního důchodu v roce 2024. Částka výchovného v roce 2024 bude 500 Kč na každé dítě. Při výpočtu důchodu v roce 2023 bylo výchovné na každé dítě rovněž 500 Kč, ale vlivem mimořádné červnové valorizace se následně zvýšilo o 2,3 %.

TIP: Kalkulačka starobního důchodu v roce 2024

Budoucí vývoj výchovného

Materiály MPSV počítají s dalšími rozsáhlými změnami ohledně důchodů, přičemž změny by se měly dotknout i výchovného na děti. Jaké budou finální změny zákonných změn, kdy vstoupí v účinnosti a zdali se nakonec dotknou i výchovného na děti, to bude záviset na případném legislativním procesu. Vzhledem k ekonomickým a demografickým změnám se budou důchodové zákony v příštích letech měnit ještě více než od října letošního roku, kdy se citelně zpřísnily podmínky pro předčasné důchody.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí