Zakladatel kryptoburzy Binance odstupuje, další rána pro kryptoměny!

štítky Investice Kryptoměny čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Majitelé kryptoburz nemají na růžích ustláno. Po pádu burzy FTX a soudním procesu se Samem Bankman-Friedem se do hledáčku americké spravedlnosti dostal Changpeng Zhao přezdívaný CZ. Zakladatel společnosti Binance svoji vinu uznal a dohodl se soudem na finančním vyrovnání celé záležitosti.

Obří pokuta za praní špinavých peněz

CZ založil kryptoburzu v roce 2017, tedy ještě o dva roky dříve než kryptoburza FTX. Hlavní obžaloba v případě CZ spočívala v obvinění, že Binance dostatečně nebojovala proti praní špinavých peněz. CZ se rozhodl neprodlužovat soudní spor. Chybu uznal a rozhodl se zaplatit obří pokutu 4 miliardy dolarů. Samozřejmostí bylo okamžité odstoupení z vedení společnosti. Novým CEO Binance byl okamžitě jmenován Richard Teng, který doposud pracoval na pozici globálního ředitele regionálních trhů. Jeho hlavním úkolem bude přesvědčit klienty, aby přestali vybírat peníze z Binance. Podle analytické společnosti Nansen investoři vybrali z účtu Binance 956 milionů dolarů za jeden den.

Budou následovat další kryptoburzy?

Pozitivní věcí na celé záležitosti je, že na rozdíl od obvinění FTX, kryptoburza Binance se nedopouštěla manipulací s penězi uloženými na účtech klientů. CZ svým rychlým odstoupením vzal celou zodpovědnost na sebe. Kryptoburza bude jistě fungovat dál. Svět kryptoměn však ztratil další svou výraznou tvář. Americké úřady se v současnosti zaměřují i na další kryptoburzu Kraken. Je jen otázkou času, kdy dojde i na Coinbase?

Dopad na trh s kryptoměnami

Celá aféra naštěstí neměla dopad na nejsledovanější kryptoměnu Bitcoin. Bitcoin bezprostředně po oznámení, že CZ odstupuje, sice ztrácel až 5 %, ale velmi rychle se z propadu oklepal. Bitcoin se aktuálně obchoduje na úrovni 37170 dolarů. Hlavním tématem pro Bitcoin zůstává především uvedení nového ETF, které budou mít pod správou velké finanční instituce. Schválení ETF je na spadnutí a mohli bychom se dočkat jeho spuštění na začátku roku 2024. Jestli bude ETF úspěšné, tak zavedené finanční instituce budou chtít ovládat celé dění v kryptosvětě. Všechny kryptoburzy tak budou pod velkým tlakem z jejich strany. Daleko hůře než Bitcoin dopadl token Binance Coin, který odepsal za jediný den přes 15 %. Poklesy budou s největší pravděpodobností pokračovat i v následujících týdnech. Návrat důvěry investorů pro tuto kryptomincí bude velmi složitý.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí