Americké dluhopisy nabízejí atraktivní výnos, ale pozor na tato rizika

štítky Investice Měnová politika čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

V posledních dvou týdnech se americké akciové trhy začínají panikařit. Důvodem je růst výnosů na amerických desetiletých dluhopisech. Růst výnosů amerických státních dluhopisů ovlivňuje hned několik významných faktorů na trzích. Cena akcií a zlata se dostává pod tlak, protože americké dluhopisy již nabízejí zhodnocení 4,8 %. Je tedy čas nakupovat americké státní dluhopisy?

Bezriziková investice neexistuje

Hlavním důvodem, proč se investoři otáčí zády k akciím a ke zlatu, je velmi nízké riziko amerických dluhopisů a k tomu velmi dobrý výnos. Kdo má konzervativní investiční strategii a doteď nakupoval dividendové akcie, tak americké dluhopisy představují velké lákadlo. Roční dividendový výnos u amerických akcií se pohybuje mezi 2 až 5 %. Vyplacená dividenda však není vše. I u dividendových akcií důležitým parametrem zůstává cena akcie. K čemu je nákup dividendové akcie s výnosem 6 %, když její cena akcie ztratila 20 % za rok? U dluhopisu nic takového nehrozí, ale má to však jednu podmínku. Musíte si nechat dluhopis po celou dobu splatnosti.

Rizika investice do dluhopisu

Pokud však netvoříte skupinu investorů, kteří kupují dlouhodobé dluhopisy s odhodláním je držet až do konce, tak byste si měli být vědomi hned několika rizik. Pokud budete chtít dluhopis prodat na sekundárním trhu, musí vás zajímat jeho cena. Cena dluhopisu se řídí poměrně jednoduchým pravidlem. Čím větší výnos oproti aktuálně nabízenému výnosu, tím větší je jeho cena. To stejné platí i naopak. A zde je kámen úrazu současné nabídky u amerických dluhopisů.

Výnos 4,8 % ročně je zajímavý, avšak jestli výnosy porostou i nadále, tak cena dříve koupeného dluhopisu bude klesat. Faktorů pro růst výnosů je opravdu hodně. Prvním z nich je ještě neukončený cyklus utahování měnové politiky amerického Fedu. Pokud sazby na americkém dolaru porostou, tak porostou i výnosy na amerických desetiletých dluhopisech.

Druhým rizikem je blížící se hospodářská recese. Jelikož Amerika je silně zadlužena, a dluh bude čím dál větší problém pro veřejné finance, tak americká vláda bude muset zvedat výnosy, aby našla kupce pro své dluhopisy. Výnosy na amerických dluhopisech mohou růst dále. Kdo nechce riskovat, měl by si počkat, až výnosy začnou trvale klesat. Chytat vrchol se nemusí vyplatit.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí