Zlato padá, prolomí hranici 1800 dolarů?

štítky Investice Měnová politika čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Poslední zasedání amerického Fedu neotřáslo pouze akciemi, ale změnilo i výhled na některé komodity. Zlato a stříbro se dostaly pod prodejní tlak. Zlato se v době psaní článku pohybovalo na cenách okolo 1850 dolarů za trojskou unci. Ten, kdo nakoupil zlato na začátku roku v dolarech, musí být zklamán. Zlato totiž vykazuje od začátku roku velmi hubený výsledek. Posílilo pouze o 1,41 %.

Důvody poklesu

Důvodem proč zlato v posledních klesá je právě výhled na rok 2024. Sice se v USA nedostane ani příští rok pod inflační cíl 2 %, ale očekává se, že americká inflace bude okolo 3 až 4 %. To jsou úrovně inflace proti kterým se dá bránit úspěšně jinak než nákupem zlata. Stejně tak Fed zveřejnil výhled očekávaní vývoj sazeb pro rok 2024. Nyní počítá již pouze se dvěma snížení v roce 2024. Jinak řečeno úrokové sazby zůstanou vysoko i v příštím roce. To je možná nejhorší kombinace pro zlato. Cenám zlata se daří pokud je vysoká inflace a nízké úrokové sazby. Příští rok nás v USA čeká pravděpodobně opak jestli nedojde k nějaké nepředvídatelné ekonomické katastrofě.

Zlato z pohledu technické analýzy

Když se podíváme na vývoj ceny zlata, tak zlato se nenachází v dobré konfiguraci. Zlato je od května 2023 v sestupné tendenci. Navíc propad ceny zlata se v minulých dnech zrychlil. Zlato tak směřuje ke klíčové rezistenci 1810 dolarů. Když dojde k jejímu proražení, cena zlata vstoupí do velmi širokého pásma 1620 až 1810 dolarů. Zde by se cena měla držet aspoň po jistou dobu. Samozřejmě jestli nedojde k nepředvídatelné událost.

Vývoj ceny zlata od začátku roku
foto: tradingview.com

Zlato zůstane pro Čechy drahé

Z poklesu ceny zlata se však nemohou radovat Češi. Jelikož z českou korunou to nevypadá dobře, tak to se odrazí na ceně zlata, která je kótovaná v dolarech. Pokles ceny zlata tak vyváží slabší koruna. Ceny zlata v korunách se zatím moc měnit nebudou. Klesající cena zlata jistě potěší centrální banky, které budou moci nadále pokračovat v jeho nákupu.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí