Poradna: Nástup starobního důchodce do zaměstnání a daňová vratka

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Dušan: Jsem sice již pár měsíců ve starobním důchodu, ale bývalý zaměstnavatel mě přemlouvá alespoň na zkrácený úvazek, protože nemohl najít za mě kvalitního technika. Nabízí mi 36000 Kč hrubého, budu platit daň z příjmu, když jsem důchodce? Jak to bude za celý rok 2023?

V řádném starobním důchodu nejsou žádná omezení ohledně výdělku a práce. Můžete pracovat na plný úvazek i na zkrácený úvazek, na smlouvu na dobu neurčitou i na smlouvu na dobu určitou, záleží na Vaší vzájemné dohodě.

Žádné speciální daňové úlevy

Z hrubé mzdy Vám bude sražena daň z příjmu fyzických osob jako ostatním zaměstnancům, budete mít nárok na slevu na poplatníka ve výši 2570 Kč, takže vypočtená daň z příjmu bude 2830 Kč (36000 Kč × 15 % – 2570 Kč).

Daňová vratka za rok 2023

Z formulace dotazu vyplývá, že jste několik měsíců v roce 2023 měl příjem pouze formou starobního důchodu. Vzhledem k tomu, že v daňovém přiznání nebo v ročním zúčtování daně uplatníte roční slevu na poplatníka v plném rozsahu 30840 Kč, tedy bez ohledu na počet měsíců zaměstnání, tak Vám vznikne za rok 2023 nárok na daňovou vratku. Výše daňové vratky může být maximálně ve výši zaplacené zálohové daně z příjmu během roku. Obecně můžeme říci, že 2570 Kč za každý měsíc, kdy jste pobíral pouze důchod, ale zdůrazňuji maximálně do částky souhrnné zaplacené zálohové daně z příjmu během roku 2023.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí