Poradna: Minimální mzda na DPP v důchodu

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Anna: Od října si budu k důchodu přivydělávat na dohodu o provedení práce. Práce je jednoduchá a nenáročná, odměna bude tedy nízká. Jaké jsou minimální příjmové limity u dohody o provedení práce, když je zaměstnanec důchodce?

Legislativou je stanovena úroveň minimální mzdy, která platí pro všechny zaměstnance. Přiznání starobního důchodu není v žádném případě důvodem, proč by mohla být mzda či odměna nižší než je úroveň minimální mzdy. Rovněž se nerozlišuje, zdali je dané zaměstnání vykonáváno na klasickou pracovní smlouvu nebo na dohodu o provedení práce či dohodu o pracovní činnosti. Úroveň minimální mzdy se z žádného takového důvodu nesnižuje. Co se týká příjmové ochrany, tak na tom budete stejně jako ostatní zaměstnanci.

Minimální mzda v roce 2023

V letošním roce činí minimální mzda při práci na plný úvazek, tedy na 40 hodin týdně 17300 Kč. Minimální hodinová mzda je 103,80 Kč. Při práci na dohodu o provedení práce budete pracovat pouze velmi omezeně, přesto bude muset být dodržena minimální hodinová mzda. Na dohodu o provedení práce je totiž možné pracovat pro jednoho zaměstnavatele maximálně 300 hodin za rok.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí