Poradna: Uvažování o předdůchodu

štítek Poradna čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Radek: Přemýšlím o předdůchodu (spořím si na smlouvu), mám cca 3,5 roku do důchodového věku. Můžete mi poradit, jak se vyřizuje předdůchod? Mohu přejít z předdůchodu do předčasného důchodu? Jak to bude, když bych třeba pracoval? Počítá se mi pouze doba předdůchodu jako odpracovaná doba?

Pro využití všech legislativních výhod předdůchodu (tj. placení zdravotního pojištění státem a hodnocení daného období jako vyloučené doby pojištění) se musí předdůchod pobírat alespoň dva roky a měsíční částka předdůchodu musí činit alespoň 30 % průměrné mzdy. Předdůchod se čerpá z vlastních naspořených finančních prostředků na doplňkovém penzijním spoření a vyplácí ho tedy příslušná penzijní společnost. Nejdříve je možné začít čerpat předdůchod 5 let před dosažením Vašeho řádného důchodového věku.

Jednoduchá administrativa

Vyřízení žádosti o předdůchod při splnění výše uvedených podmínek je administrativně jednoduché a je vyřízeno rychle. Stačí vyplnit příslušný formulář, pokud je v dosahu příslušná pobočka penzijní společnosti, tak je vhodné osobně.

Souběh s předčasným důchodem

Čerpat předdůchod pouze dva roky a následně odejít do předčasného důchodu je možné, lze případně pobírat předčasný důchod a předdůchod i současně.

Zaměstnání předdůchodce

Případný příjem během pobírání předdůchodu, ze kterého by bylo placeno sociální pojištění, by se Vám hodnotil pro výpočet osobního vyměřovacího základu (tj. průměrné hrubé měsíční mzdy za odpracované roky v současné hodnotě). Osobní vyměřovací základ je základním vstupním údajem pro výpočet starobního důchodu spolu se získanou dobou pojištění. V případě, že má předdůchodce nízký příjem během pobírání předdůchodu (např. z důvodu zkráceného úvazku), tak lze i toto příjmové období při sepisování žádosti o důchod "vyloučit".

Předdůchod není náhradní dobou pojištění

Období pobírání předdůchodu samo o sobě nepatří mezi náhradní doby pojištění a nezvyšuje tedy celkovou dobu pojištění pro důchodové účely. Pro případné zvýšení doby pojištění je nutné během předdůchodu splnit nějakou jinou zákonnou podmínku pro hodnocení daného období do doby pojištění.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí