Poradna: Nárok na nemocenskou během předčasného důchodu bez výplaty

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Simona: Uvažuji o uplatnění nároku na dávku důchodového pojištění, chci si nezávazně rezervovat současné zákonné podmínky. Platí, že mám půl roku na rozhodnutí? A když si požádám o předčasný důchod bez výplaty budu mít nárok na nemocenskou, když budu pořád pracovat?

"Uplatněním nároku na dávku důchodového pojištění" získáváte čas se během šesti měsíců rozhodnout, které důchodové datum zvolit, možností je dokonce nárok vůbec neuplatnit. Bude záležet na Vás a Vašem konečném rozhodnutí.

Nárok na nemocenskou

Předčasní důchodci bez výplaty nepobírají na účet žádný státní důchod a pokud předčasný důchodce bez výplaty pracuje a z hrubé mzdy odvádí sociální pojištění, potom má nárok na nemocenskou jako ostatní zaměstnanci. Měsíční částka nemocenské závisí na výši předchozích rozhodných příjmů.

Předčasný důchod s výplatou

V případě, že byste nakonec zvolila předčasný důchod s výplatou, potom počítejte s tím, že nebudete moci mít příjem, ze kterého vzniká povinnost platit sociální pojištění. Předčasní důchodci pobírající předčasný důchod na účet mohou v praxi pracovat např. na dohodu o provedení práce s hrubou měsíční odměnou 10000 Kč a méně. Vzhledem k tomu, že předčasní důchodci pobírající důchod na účet nemohou mít příjem, ze kterého se platí sociální pojištění, tak nemohou být nemocensky pojištěni a nemohou tedy pobírat nemocenskou na účet.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí