Americké banky si vedou dobře, ale existuje i jedno varování

štítky Investice Měnová politika čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Velmi očekávaná hospodářská výsledková sezona odstartovala v polovině července a má mimořádný význam. Americký Federální rezervní systém (Fed) stále zvyšuje úrokové sazby, ačkoli inflace klesá, ještě nevidíme výrazný pokles hospodářské aktivity. Pracovní trh v USA je stále v dobré kondici. Jestliže hospodářské výsledky firem budou dobré, může Fed nadále zvyšovat úrokové sazby.

Dobré výsledky klasických amerických bank

Výsledková sezona v USA je tradičně otevřena bankovním sektorem. Bankovní sektor je v problematice utahování měnové politiky klíčový. Na jaře 2023 jsme zažívali bankovní krizi regionálních bank, která byla přímo způsobena zvýšenými úrokovými sazbami. Klasické americké banky, jako JP Morgan nebo Morgan Stanley, zveřejnily výborné výsledky, jako kdyby žádná krize nebyla. Tyto velké americké banky totiž nyní vydělávají velké peníze, protože svým klientům na účtech prakticky neúročí. Avšak banky ukládají svěřené peníze přímo u centrální banky. Tučný úrok tak zůstává ve velkých bankách. Dobré úroky slibují menší banky a finanční služby Applu. Aspoň v jedné věci jsme více tržní než USA. České banky zvedaly úroky na spořicích účtech velmi brzy. Konkurence je silná.

Zklamání u Goldman Sachs

Dařilo se klasickým bankám, ale o poznání hůře na tom byly banky zabývající se především investováním. Špatné výsledky publikovala legendární investiční banka Goldman Sachs. I přesto, že akciové trhy rostou, bance se nedařilo dobře obchodovat na trzích. To jen potvrzuje současnou situaci. Růst amerických trhů je tažen především deseti největšími burzovními kapitalizacemi. Kdo do nich neinvestoval, tak jen těžko bude na trhu, který je sužován zvyšováním úrokových sazeb, vydělávat.

Takže pokud jste měli ztrátu v prvním pololetí, nemusí vás to až tak trápit. Profesionálové z Goldman Sachs ji měli taky. Překvapením byla reakce akcií Goldman Sachs na špatné výsledky. V první chvíli akcie klesaly, ale tak jako vždy, když klesá velká americká firma v posledních týdnech, investoři se vrhli na klesající akcie a dokázali otočit směr pohybu ceny akcií.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí