Umělá inteligence táhne akciové trhy vzhůru

štítky Investice Měnová politika čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Henri Chabadel, zodpovědný za investice u BlackRocku, se snažil vysvětlit důvody, proč akciové trhy silně rostly v prvním pololetí 2023. Tento růst byl překvapující, protože že většina analytiků, včetně samotného Henriho Chabadela, se v prvním pololetí spletla. Očekávalo se, že trhy neporostou a bude vysoká volatilita, avšak realita byla zcela opačná – trhy silně rostly a volatilita byla naopak nízká.

Růst tažen umělou inteligencí

Tématika umělé inteligence ukázala, že technologické firmy, které se v tomto odvětví angažují, silně rostly. Umělá inteligence přispěla k silnému růstu akcií společností jako Nvidia, Microsoft a dalších velkých firem z GAFAM (Google, Apple, Facebook, Amazon a Microsoft). Tento růst ovlivnil všechny americké indexy, které stouply. Henri Chabadel má pravdu v tom, že současný silný růst je do jisté míry iluzorní. Neznamená totiž, že by rostla většina firem. Makroekonomická situace v západním světě sice může být dobrá, ale růst je především díky úspěchu velkých firem zaměřených na vývoj umělé inteligence.

Evropská situace

V Evropě je situace podobná, ale růst nebyl tažen technologickými firmami. Evropa nemá mnoho velkých technologických společností, ale má značný počet firem působících v oblasti luxusního zboží. Právě tyto firmy se podílely na růstu evropských akciových indexů, což zkresluje situaci na akciových trzích.

Umělá inteligence jako strukturální změna

Henri Chabadel očekává, že umělá inteligence bude i nadále stoupat ve svém významu. Jde o megatendenci, která bude ovlivňovat svět v následujících desetiletích. Její význam je tak silný, že ji lze srovnat například s problémem stárnutí populace v západním světě. Tato domněnka je podložena čísly, která ukazují, jak rychle se umělá inteligence šíří. Zatímco Netflixu trvalo tři roky, než získal 10 milionů uživatelů, a Instagramu trvalo rok, než dosáhl stejného počtu uživatelů, ChatGPT to dokázal za pouhých pět dní. Hlad po umělé inteligenci je značný. Bude mít zásadní vliv na sektor služeb, který tvoří základ západních ekonomik. Změna je nevyhnutelná, a právě umělá inteligence bude i nadále pozitivně ovlivňovat růst akciových trhů i v druhém pololetí.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí