ECB dokáže opravdu zkrotit inflaci?

štítky Investice Měnová politika čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

V portugalské Sintře se konalo každoroční ekonomické fórum Evropské centrální banky (ECB). Vzhledem k tomu, že v posledním roce hrají hlavní roli na finančních trzích především centrální banky, které neúnavně zvyšují své úrokové sazby, je toto fórum velmi důležitou událostí, která nám umožňuje získat přibližnou představu o tom, co nás čeká v následujících měsících.

Jsme opravdu na konci zvyšování sazeb?

Nejsledovanějším projevem byl samozřejmě projev Christine Lagardeové, šéfky ECB. Stejně jako u všech centrálních bankéřů byl její projev nejednoznačný, aby se předešlo okamžitým spekulacím na burzovních trzích. Lagardeová nám oznámila, že se již pomalu blížíme k vrcholu úrokových sazeb, ale ještě jsme ho nedosáhli. Z tohoto výroku můžeme usuzovat, že nás čeká minimálně jedno nebo dvě další zvýšení úrokových sazeb na euru. Z tohoto pohledu by se zdálo, že konec utahování měnové politiky je blízko. Nicméně ti, kdo doufali, že nedojde k dalšímu zvýšení sazeb na euru, se mýlí. Určitě ještě jedno další zvýšení bude.

Boj s inflací bude dlouhý

Jenže věci nejsou tak jednoduché. Christine Lagardeová vzápětí dodala, že práce ECB ještě zdaleka není hotová. Tento výrok lze interpretovat dvěma způsoby. První možností je, že ECB má otevřenou cestu k dalším zvýšením sazeb. Nemusí to být jedno nebo dvě zvýšení, ale může jich být více. Druhá interpretace tohoto výroku předpokládá, že sice ECB již nebude dále zvyšovat sazby, ale ponechá je na restriktivní úrovni po dlouhou dobu. Finančí trhy pořád předpokládají, že k prvnímu snížení sazeb dojde v roce 2023. To však není vůbec jisté.

Problémy v boji s inflací

ECB stojí před těžkým problémem. Ceny elektrické energie a zemního plynu jsou velmi nízké, energetická krize je za námi. Cena ropy je stabilní a budoucí vývoj naznačuje, že ropa by měla zlevňovat. Z výrazného poklesu cen těží firmy, jejichž marže výrazně rostou. Zisky firem by měly v roce 2023 dosáhnout rekordních hodnot. Je logické, že zaměstnanci budou vyvíjet tlak na firmy, aby zvyšovaly platy, protože kupní síla lidí v porovnání s firmami oslabila. Firmy budou nuceny zvýšit mzdy, což však může vést ke spirále inflace. ECB si je tohoto problému vědoma, což vysvětluje její silné tendence k utahování měnové politiky, i když inflace v Evropě již klesá.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí