Poradna: Předčasný důchod před změnami

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Václav: Jsem narozen v roce 1962 a chci se zeptat, zdali je pro mě výhodnější požádat o předčasný důchod bez výplaty ještě před plánovanými změnami nebo to na to nemá vliv?

V případě úspěšného legislativního procesu budou mít změny dopad na všechny předčasné důchody. Účinnost těchto změn by měla být od září, může být však i později, záleží na průběhu legislativního procesu.

Méně výhodný předčasný důchod

Změny mimo jiné počítají s omezením valorizace předčasných důchodů až do dosažení řádného důchodového věku, zvýšením krácení za předčasnost, s nutností získat vyšší dobu pojištění a s možností odchodu do předčasného důchodu (s výplatou nebo bez výplaty) nejdříve tři roky před dosažením řádného důchodového věku.

Výpočet důchodu v roce 2024

Na doplnění uvádím, že když odejdete během prázdin do předčasného důchodu bez výplaty, tak budete mít nárok na mimořádnou červnovou valorizaci, u důchodů přiznaných v roce 2024 a později se nebude zohledňovat. Současně je potřeba uvést, že potřebné parametry pro výpočet důchodu v roce 2024 nejsou v tuto chvíli známé a ani pro následující roky.

Závěrem

V případě, že si požádáte o předčasný důchod (s výplatou nebo bez výplaty) před plánovanou účinností zákonných změn, tak by se na Vás tyto změny nevztahovaly a platily pro Vás stávající legislativní podmínky.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí