Poradna: Omezení podnikání v předčasném důchodu

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

František: V listopadu 2022 jsem odešel do předčasného důchodu. Nyní od června jsem začal podnikat. Jaký mohu mít příjem, když budu podnikat pouze po část roku, abych nepřišel o důchod?

Předčasní důchodci nemohou mít až do dosažení řádného důchodového věku příjem, ze kterého vzniká povinnost platit sociální pojištění. Jestliže jste tedy ještě řádného důchodového věku nedosáhl, tak můžete mít pouze omezený příjem ze samostatné výdělečné činnosti.

Vedlejší samostatná činnost

Výkon samostatné výdělečné činnosti v předčasném důchodu je pro účely placení sociálního pojištění považován za výkon vedlejší samostatné výdělečné činnosti. Z vedlejší samostatné výdělečné činnosti se sociální pojištění neplatí, když je hrubý zisk do limitu. Pro celý rok 2023 je limitem částka 96777 Kč. Jedná se o hrubý zisk, tedy příjem ponížený o související výdaje. Vzhledem k tomu, že však budete vedlejší samostatnou výdělečnou činnost vykonávat pouze po část roku, tak budete moci dosáhnout nižšího hrubého zisku, abyste současně mohl pobírat předčasný důchod.

Snížení o 8065 Kč za každý měsíc

Za každý měsíc, kdy jste během roku 2023 nevykonával vedlejší samostatnou výdělečnou činnost, se Vám snižuje limit pro neplacení sociálního pojištění o 8065 Kč. V případě, že budete tedy vedlejší samostatnou výdělečnou činnost vykonávat v měsících červnu až prosinci, tak budete moci dosáhnout hrubého zisku maximálně ve výši 56452 Kč, abyste splnil zákonnou podmínku pro výplatu předčasného důchodu.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí