Poradna: Náročná práce a odchod do předčasného důchodu

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Rudolf: Pracuji v zemědělské výrobě, celý den jsem na nohách, nyní jsem po operaci kyčle a řeším co dál. Práci těžko zvládnu a do důchodu mi chybí asi 1 rok a 3 měsíce. Není pro mě lepší požádat o předčasný důchod?

Jestliže už nemůžete svoji práci vykonávat, potom může být předčasný důchod zajímavým řešením Vaší životní situace.

Krácení za předčasnost

Při volbě termínu odchodu do předčasného důchodu počítejte s tím, že krácení se provádí za každých započatých 90 kalendářních dní předčasnosti. S ohledem na krácení tedy není jedno, zdali se odejde do předčasného důchodu např. 360 dní před dosažením řádného důchodového věku nebo 361 dní před dosažením řádného důchodového věku.

Porovnání s nemocenskou

Rozhodnutí o termínu odchodu do předčasného důchodu Vám doporučuji naplánovat i s ohledem na porovnání předpokládané částky předčasného důchodu a aktuálně pobírané nemocenské.

Pro orientační výpočty předčasného důchodu můžete použít naši kalkulačku (platná pro rok 2023), viz: https://dumfinanci.cz/pracovna/kalkulacky/kalkulacka-predcasneho-duchodu/

Mimořádná červnová valorizace

Uvedená kalkulačka nezohledňuje mimořádnou červnovou valorizaci, při které se zvyšuje procentní výměra důchodu o 2,3 % a 400 Kč. Na tuto mimořádnou valorizaci mají nárok i předčasní důchodci, a to i při odchodu do předčasného důchodu v průběhu roku 2023. Kalkulačku zohledňující valorizaci budeme brzy na našich stránkách publikovat, doporučuji Vám sledovat náš web.

Podpora v nezaměstnanosti

Na doplnění uvádím, že vzhledem k tomu, že jste starší 55 let, tak byste měl nárok na podporu v nezaměstnanosti po dobu 11 měsíců, musel byste si však plnit povinnosti vyplývající z evidence na úřadu práce.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí