Poradna: Dlouhodobá práce v Rakousku a nárok na důchod z ČR

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Martin: Nevím, jestli mohu odejít do předčasného důchodu v ČR, když mám odpracováno včetně náhradní doby pojištění cca 30 let a v Rakousku mám nyní odpracováno cca 12 let. Jak to bude s mým důchodem?

Pro přiznání starobního důchodu v ČR je nutné získat alespoň dobu pojištění v rozsahu 35 let, jedná se o minimální dobu pojištění pro přiznání důchodu. Bez získání minimální doby pojištění nemůže být starobní důchod přiznán a dostávat se na účet.

Práce v Rakousku se počítá do doby pojištění pro přiznání důchodu

Do potřebné doby pojištění se přitom započítávají nejenom odpracované roky v ČR a náhradní doba pojištění v ČR, ale i získaná doba pojištění v jiné členské zemi EU. Se započtením získané doby pojištění v Rakousku tedy minimální dobu pojištění pro přiznání starobního důchodu z ČR splňujete. Dobu pojištění v Rakousku je nutné doložit.

Poměrný důchod z ČR

Měsíční částka starobního důchodu přiznaného z ČR však bude samozřejmě odpovídat pouze průběhu pojištění v ČR, zjednodušeně řečeno se bude jednat o poměrný důchod. Výše důchodu z ČR bude odpovídat době pojištění a výdělkům v ČR. Měsíční částka poměrného důchodu z Rakouska bude zase odpovídat průběhu pojištění v Rakousku, navíc je potřeba počítat s tím, že důchodový věk v Rakousku je jiný.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí