Poradna: Výběr termínu odchodu do předčasného důchodu

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Jitka: Narodila jsem se v roce 1964 a příští rok mám 60 let. Momentálně jsem bez práce, zaměstnavatel mi neprodloužil smlouvu. V mém věku už mě nikdo nezaměstná. Chtěla jsem se proto zeptat, kdy mohu jít do předčasného důchodu?

Narodila jste se v roce 1964, takže Váš řádný důchodový věk je 64 let a 10 měsíců. Dle aktuálně platné legislativy je možné do předčasného důchodu odejít nejdříve v 60 letech.

Podmínky pro předčasný důchod se však mají změnit, připravují se legislativní novely (zejména možnost odchodu do předčasného důchodu nejdříve tři roky před dosažením řádného důchodového věku), během legislativního procesu může dojít k úpravám, k přechodným opatřením, posunutí účinnosti…, bude tedy záležet na definitivně schválené verzi po úspěšném legislativním procesu.

Doba pobírání podpory v nezaměstnanosti

Vzhledem k tomu, že jste starší 55 let, tak máte nárok na podporu v nezaměstnanosti po dobu 11 měsíců. Na doplnění uvádím, že doba pobírání podpory v nezaměstnanosti se počítá v zákonném rozsahu jako náhradní doba pojištění pro výpočet starobního důchodu.

Pozor na krácení u předčasného důchodu

Krácení u předčasného důchodu se provádí za každých započatých 90 kalendářních dní předčasnosti. Při příliš brzkém odchodu do předčasného důchodu je krácení významné. Předčasný důchod je nižší nejenom z důvodu krácení za předčasnost, ale i z důvodu získání nižší doby pojištění. Před konečným rozhodnutím, kdy odejít do předčasného důchodu Vám doporučuji si provést propočty jednotlivých variant a termín vhodně naplánovat s ohledem na Vaši životní situaci.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí